På familjen Rudholms gata är julen alltid ljus

1221
Anders och Kristinas stora, fina julbelysning i trädgården lyser upp decembermörkret. Foto: privat.

Det började med några slingor i körsbärsträdet för att lysa upp trädgården. 13 år senare skänker Anders och Kristina Rudholms utebelysning med 19 400 ljuspunkter härlig julstämning åt hela kvarteret.

Det finns olika sätt att råda bot på vintermörkret. Frågar du Anders och Kristina Rudholm på Ekerö utanför Stockholm är utomhusbelysning ett förträffligt alternativ.

Anders och Kristina Rudholm. Foto: privat.

– När vi flyttade in i vårt hus år 2005 satte vi ganska omgående upp några ljusslingor för att lysa upp trädgården lite. I december kompletterade vi med en stjärna på skorstenen och två lysande renar utanför entrén. Året därefter satte vi upp några slingor på balkongen och en fin lysande snögubbe, säger Anders Rudholm.

Men även grannen mittemot gillade att dekorera trädgården – särskilt inför jul. Vid det här laget hade pyntandet utvecklat sig till en intern tävling på gatan. Kristina och Anders dekorerade således huset med fler slingor och även flaggstång, staket mot gatan och friggeboden på tomten fick belysning. Grannen var inte sen att haka på och kontrade med en mängd färgade och blinkande slingor och figurer.

– Tyvärr flyttade vår kära granne och kombattant för några år sedan men vi har fortsatt att bygga ut lite för varje år, berättar Anders.

Familjen Rudholms utebelysning med hela 19 400 ljuspunkter. Foto: privat.

Under mörkaste december finns numera 19 400 ljuspunkter i Anders och Kristinas trädgård. I stort sett all belysning går i en varmvit ton och paret försöker gruppera figurerna i olika teman eller med en tanke bakom. Här finns exempelvis ett vilthägn med hjortar där en räv står och tittar in. Dessutom finns en hästhage, Noas ark med tillhörande djur, en svandamm och en hundfamilj vid en hundkoja.

Belysningen förvaras under året i en friggebod på tomten. På senhösten plockas allt fram och arbetet med att få upp lampor, slingor och figurer drar igång. Ett arbete som tar ungefär fyra helger.

– Vi har som tradition att bjuda hem lite vänner på mat och julpyssel lördagen innan första advent och då passar vi på att tända upp huset och trädgården. Sedan får det lysa mellan 16.00 och 22.00 fram till tjugondag Knut.