Peafowl Solar Power – har utvecklat en genomskinlig solpanel

3414

Hallå där…

Cristina Paun, Projektledare och medgrundare av Peafowl Solar Power

Kan du berätta lite om dig själv och hur du hamnade på Peafowl?

– Det började med att min medgrundare Jacinto hade en affärsidé som han jobbat med på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Eftersom jag också har en teknisk bakgrund så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att kolla om idén var möjlig att patentera. Och det var den! Vi insåg snart att idén hade stor potential och med rätt stöd (EIT InnoEnergy and UIC) så bildade vi företaget i mars 2018.

Hur skulle du beskriva er idé för en femåring?

– Du har säkert sett de svarta solcellerna som finns på taken och som producerar el från solen. Vi har tagit fram en osynlig solcell som kan monteras överallt. Allt ifrån din klocka till väggar och fönster är tänkbara användningsområden.

Vilka är fördelarna för kunden?

– Våra kunder får en hållbar, prisvärd, underhållsfri och osynlig produkt, tack vare vår patenterade teknologi.

Vad med er produkt gör dig entusiastisk?

Cristina Paun, Projektledare och medgrundare på Peafowl Solar

– Vi är ett ungt företag som försöker slå oss in på marknaden med en helt ny teknik som kallas plasmoniska solceller. Konceptet med osynliga solceller är känt sedan tidigare och det finns flera andra företag på samma marknad. Men, vår ambition är att använda vår teknologi för att möjliggöra nya smarta tekniker som kräver en energikälla som inte bara är hållbar utan också inte ”stör”, eftersom den är osynlig och färglös. Vi är väldigt glada över att vara en av finalisterna i tävlingen och det är en jättebra plattform för oss att nå ut med vår produkt. Vi får en chans att prata om exempelvis hur vi kan kapa energianvändningen och få bort giftiga batterier, saker som har en direkt positiv påverkan på klimatet.

Vad skulle du säga är den största och viktigaste utmaningen inom energisektorn, ur ett klimatperspektiv?

– Det viktigaste är att förändra folks ’mindset’. Det skapas hela tiden nya innovationer och företag med produkter som kan ha en stor positiv påverkan på klimatet. Men nya och otestade produkter behöver stöd från både politik och den finansiella sektorn. Samtidigt måste vi som innovatörer hela tiden se till att vi är relevanta och lyssnar till människors behov. En innovation kan vara helt tekniskt rätt – men ändå inte användbar för vanligt folk. Vi måste förstå när och varför det kan bli så.

Hur tror du att framtidens energisystem kommer se ut?

– Vi tror att framtidens energisystem kommer vara decentraliserat, där energin produceras närmare där den används. Fler ytor kommer också vara möjliga att producera energi från, som våra osynliga solceller.

LÄS MER: peafowlsolarpower.com

SE FILMEN: Cristina presenterar Peafowl Solars bidrag.