Pensionärsparet som valde ett klimatsmart nybygge

652
– Att vi satsar på solceller beror dels på att vi vill bidra till en bättre miljö, men i lika stor utsträckning på att vi gör en bra besparing. Vi kommer ju att själva stå för cirka 70 procent av vår energiförbrukning, berättar Harald Karlge. Foto: privat.

Allt fler väljer att bygga klimatsmart. Några av dem är Mariestadsborna Harald och Monica Karlge som fått precis det de önskat – ett lagom stort hus, inget underhåll och en halvering av driftskostnaderna. Nu hoppas de kunna inspirera andra med sitt husprojekt i Sjölyckan.

Pensionärsparet Harald och Monica Karlge trivdes bra i sitt tidigare 60-talshus men ytan var väl tilltagen och det krävde en del i underhåll. Ett naturligt alternativ hade varit att flytta till en lägenhet men så tänkte inte Harald och Monica. Istället satsade de på ett klimatsmart nybygge av ett mindre hus i det nya området Sjölyckan.

Välisolerat

Huset de valde att bygga är 95 kvadratmeter stort. Extra isolering i väggarna, en rejäl isolergrund och ett välisolerat vindsbjälklag erbjöds som standard. Som tillval fanns effektiva fönster, Svanen-märkta köksluckor, snåla vitvaror och en täljstenskamin. Dessa gröna tillval (bortsett från kaminen) gjorde Harald och Monica.

Solceller på taket

Något som paret bestämt redan från början var att solenergi skulle hjälpa till att sänka deras driftskostnader. Tanken är att husets uppvärmning, varmvatten och hushållsel ska produceras av solcellerna på det nya huset.

– Att vi satsar på solceller beror dels på att vi vill bidra till en bättre miljö, men i lika stor utsträckning på att vi gör en bra besparing. Vi kommer ju att själva stå för cirka 70 procent av vår energiförbrukning, berättar Harald.

Paret Karlge tror att fler skulle kunna välja ett alternativ likt deras om de räknade in ekonomin. Genom att sälja sitt hus fick de en del av nybygget betalt, samtidigt som de nu sänker sina driftkostnader rejält och får ett underhållsfritt och prisvärt boende. Harald och Monica räknar med en boendekostnad på cirka 2 800 kronor i månaden.

Förutom solceller har paret även satsat på en laddhybrid där vardagskörningen nästan uteslutande går på eldrift.
– Vi kan köra cirka fem mil på egen el och längre än så är inte de flesta av våra resor, avslutar Harald.

Källa: Egen intervju och Mariestadstidningen.se