Petter planerar framtidens elnät

1082
Det bästa med mitt jobb är att jag får vara delaktig i något så viktigt som eldistribution, berättar Petter Strandberg, nätutvecklare på Ellevio. Foto: Jonatan Björck, Ellevio.

Månadens medarbetare Petter Strandberg arbetar som nätutvecklare på Ellevio. Men hans första kontakt med företaget var när han skrev sitt examensarbete som ledde till sommarjobb. I sin yrkesroll gör han planer för framtidens elnät. Men hemma har han fokus något helt annat just nu – han ska nämligen bli pappa för första gången.

Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag jobbar som nätutvecklare på Lokalnät Mellansverige. Rollen i sig är väldigt bred, och syftar till att utveckla Ellevios lokalnät som sträcker sig från Västkusten upp till södra Norrland. Det innebär att man planerar framtidens elnät, utför beräkningar och tar fram ekonomiska underlag.

För drygt ett år sen började vi även hantera komplexa anslutningsärenden, på låg- och mellanspänningsnivå, de kräver lite större ingrepp i lokalnätet. Det kan t.ex. vara ett nytt köpcentrum, ett stugområde långt ifrån elnätet eller en solcellspark.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Jag är uppväxt i Rådom strax utanför Torsby. När det var dags att söka gymnasiet ville jag jobba med något tekniskt och valde elprogrammet med inriktning på installation. Under utbildningen fick jag upp ögonen för eldistribution och bestämde mig tidigt att jag ville plugga vidare. Jag läste till elkraftstekniker, sommarjobbade på Ellevio och gjorde båda mina examensarbeten på Ellevio (då Fortum Distribution). Jag trivdes väldigt bra och när jag fick reda på att det låg en tjänst ute ansökte jag direkt. Jobbet lyckades jag få innan jag var färdig med skolan, det var en skön känsla!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara delaktig i något så viktigt som eldistribution! Även om det är stora eller små projekt, större eller mindre anslutningar, så handlar det alltid om att säkerställa så att våra kunder får en trygg leverans av el en lång tid framöver.

Vilka är utmaningarna?

– Det finns ganska många men jag skulle nog välja: Att förutse framtida behov, när vi planerar nya elnät. De måste ju hålla i en lång tid framöver.

Berätta vem är Petter Strandberg utanför jobbet?

– På sommaren gillar jag att spela golf, åka skateboard eller bara hänga med kompisar. På vintern åker jag gärna skidor och när tiden finns spelar jag lite dataspel. Jag bor i Karlstad med min sambo Lisa, vi väntar vårt första barn tillsammans och det är beräknat till mitten på februari. Så just nu ligger allt fokus på det, vi försöker att införskaffa det som behövs och försöker förbereda oss mentalt för den spännande tid som väntar oss.

Till sist. Om du var energiminister för en dag, vad skulle du göra då?

– Jag skulle fokusera på att lyfta begreppet effektflexibilitet, det är något som jag tror kommer ha avgörande betydelse för elkraftbranschen framåt i tiden.

Ett flexibelt elsystem möjliggör en ökad andel varierande elproduktion, som sol- och vindkraft. Detta sker bland annat genom att skapa möjligheter att lagra energi när tillgången är god för att använda den senare. Flexibiliteten minskar också behovet av att bygga ut elnätet för att öka kapaciteten, till exempel genom att man jämnar ut effektuttaget över tid och på så vis minskar effekttopparna.

Fakta

Namn: Petter Strandberg
Ålder: 26 år
Yrke: Nätutvecklare
Bor: Karlstad
Familj: Sambo och väntar sitt första barn i februari.