Popkollo bjuder in tjejer och transpersoner att rocka loss

441
Bild: Jan-Erik Lindkvist, Fotogruppen

Ellevios samarbetspartner Popkollo vill skapa trygga platser där tjejer och transpersoner kan utöva sitt musikintresse. Den 22-28 mars öppnar Popkollo dörrarna till sin verksamhet och bjuder in till temaveckan This is Popkollo.

Nästa vecka, 22-28 mars arrangerar Popkollo sin största satsning under året, This is Popkollo. Där kommer vi bland annat få en inblick i folkmusikvärlden, förebilder och en hårdrocksföreläsning presenterad av bandet Browsing Collection. I år blir evenemanget helt digitalt och du kommer kunna delta på Facebook, Instagram och Zoom med sändningar från flera lokala popkolloföreningar runt om i Sverige. Elin Nilsson, sponsringskoordinator på Popkollo, berättar mer om upplägget:

– This is Popkollo är en form av temavecka för att beskriva vad vi på Popkollo gör och står för. Alla som arbetar på Popkollo är engagerade i denna vecka och det kommer vara en härlig mix av workshops, inspirerande föreläsningar och olika samtal. På fredag klockan 16 bjuder vi tillsammans med Ellevio in till en liten konsert med en gästartist, precis som vi brukar göra som avslutning på våra sommarkollon. Det vill ni inte missa.

Ellevios sponsring gör skillnad

I sommar anordnar Popkollo 15 olika kollon för tjejer och transpersoner i åldrarna 12-18 år. Under en kollovecka får deltagarna möjlighet att spela olika instrument, skriva låtar, delta i olika workshops och lära av varandra. Inga förkunskaper behövs utan alla lär sig tillsammans. Avslutningsvis brukar alla deltagare ställa sig på scenen, rocka loss och enbart ha kul tillsammans.

Kollona är för alla musikintresserade tjejer och transpersoner, oavsett social eller ekonomisk bakgrund. Med det menas att pengar inte får vara ett hinder att få vara en del av Popkollo. Tydligast märks detta på sommarkollonas anmälningsavgift, där deltagarna själva får ange vilken summa som är möjlig att betala. Elin Nilsson förklarar hur Popkollo arbetar för att alla deltagare ska få delta på samma villkor:

– Vi vill att vår verksamhet ska vara tillgänglig för alla tjejer och transpersoner som vill utveckla sitt musikintresse. Antagningen till våra sommarkollon sker i olika omgångar under våren tills alla platser är fyllda. Vi försöker i den mån det går att möta de kolloansökningar som inte har möjlighet att betala full deltagaravgift. Här gör Ellevios sponsorskap stor skillnad för de som behöver det allra mest. Vi kan säga ja till fler kollodeltagare att delta på samma villkor som alla andra.

Det är inte enbart pengar som kan skapa utanförskap. Det är viktigt att alla deltagare ska känna sig välkomna och trygga.

– För att kunna utvecklas inom musiken är det en förutsättning att vi skapar miljöer som överkommer hinder och får deltagarna att våga testa och att allt inte behöver vara perfekt. Våra kolloledare har gått vår ledarutbildning för att kunna se varje person och förutsättningar. All vår verksamhet ska ske i trygga rum, där alla ska kunna vara sig själva. Den trygga miljön har blivit till ett signum för Popkollo och något vi också utbildar andra företag och föreningar i, berättar Elin.

Läs mer om eventet på Popkollos hemsida