Räkna på solcellsinvesteringen med ny kalkyl

2411
Med hjälp av den nya kalkylen kan du se vilka olika parametrar som kan påverka återbetalningstiden för en solcellsinvestering. Du kan även räkna på vad elen solcellerna producerar kostar.

Förra året lanserade Energimyndigheten Solelportalen, en informationsplattform om solceller. Nu introduceras även en interaktiv kalkyl som kan hjälpa dig att räkna ut återbetalningstiden för en solcellsinvestering – utifrån dina förutsättningar.

Den interaktiva kalkylen är en utveckling av Solelportalen som lanserades av Energimyndigheten 2018. På Solelportalen finns oberoende information om solcellsanläggningar – från planeringsfas inför en installation till avveckling av en anläggning. Guiden finns för att hjälpa potentiella solcellskonsumenter att fatta kloka investeringsbeslut.

Läs också: Detta händer med solcellsstödet 2019

Kan användas av privatpersoner och företag

Med hjälp av den nya kalkylen kan användaren se vilka olika parametrar som kan påverka återbetalningstiden för en solcellsinvestering. Du kan även räkna på vad elen solcellerna producerar kostar. Kalkylen kan användas för solcellsinstallation på såväl privatbostäder som näringsfastigheter – exempelvis bostadsrättsförreningar, lantbruk och andra små- eller medelstora företag.

Anpassade värden

De utgångsvärden som är förvalda utgår ifrån en typisk villa. Men med hjälp av dragfunktioner och textrutorna kan du själv anpassa ingångsvärdena till just dina förutsättningar. Vad gäller statligt stöd är den aktuella procentsatsen (sedan den 8 maj 2019) 20 procent av investeringskostnaden.

Fakta:

Kalkylen är baserad på projektet Investeringskalkyl för solceller utfört av Mälardalens Högskola i forskningsprogrammet E2B2.

Källa: Energimyndigheten
Läs också: Allt du behöver veta om solceller