Ramsvik satsade på solen – och vann!

2461
När Svensk Solenergi delade ut priset ”Årets anläggning 2020” kom Ramsvik på första plats.

För två år sedan bestämde sig Ramsvik Stugby & Camping att satsa på solenergi. Det blev en lyckad investering. När Svensk Solenergi delade ut priset ”Årets anläggning 2020” kom Ramsvik på första plats.

Längst ut i kustbandet i naturreservatet Ramsvikslandet i Bohuslän ligger Ramsvik stugby & camping vars solcellsprojekt Ellevio skrivit om tidigare. Anläggningen grundades av Lars-Åke och Barbro Backlund 1958. Idag är det sonen Torbjörn och sambon Annika som driver familjeföretaget som består av 131 stugor, 30 campingtomter, restaurang, mataffär samt båtuthyrning.

– Eftersom vi sticker ut på en halvö i havet har vi många soltimmar här. Vi brukar skoja och säga att hos oss betyder växlande molnighet att vi växlar in molnen mot sol. Men egentligen handlar det om ett klassiskt väderfenomen att himlen är klar över hav och moln bildas över fastland, säger Torbjörn och berättar hur tanken om solenergi växte fram.

– Det är naturen, havet och kusten som lockar våra besökare och självklart är vi rädda om naturen och vill driva en hållbar verksamhet. Satsningen på solenergi var därför ett naturligt steg.

LÄS ÄVEN: Tema Solceller: Massor av matnyttig information

Största solenergianläggningen inom svensk turism

Projektet började med en konsultutredning över möjligheterna till solpaneler.
– Vi gjorde en betydligt större anläggning än vad den initiala konsultrapporten hade rekommenderat, förklarar Torbjörn och berättar att Ramsvik är idag den största solenergianläggningen i svensk besöksnäring. 618 solpaneler täcker en yta av 1200 kvm på stugornas och restaurangens tak.

– Stora ytor är inget nytt i solenergisammanhang men att det är hela 86 separata takytor som är sammankopplade i ett komplext system och där varje enskild panel är enskilt styrd och optimerad – det är det som gör vår anläggning intressant, menar han och förklarar att anläggningens årsproduktion är 230 000 kWh, lika mycket som 15 standardvillor i Sverige förbrukar på ett år.

– Det motsvarar också hela vår egna årliga förbrukning och det tyckte vi var ett bra argument för att bygga stort.

Viktigt med säkerhet

Eftersom det är många människor och inte minst barn på anläggningen under semestertider är säkerheten av högsta prioritet för Ramsvik.

Torbjörn Backlund och sambon Annika driver Ramsvik Stugby & Camping idag.

– Vi har valt en anläggning som styr och optimerar varje panel. Systemet gör också att rätt sektion automatiskt stängs ned om det skulle uppstå kabelbrott, kortslutning eller liknande. Vi har också nödstoppsknappar på flera platser där man med en enkel knapptryckning släcker hela anläggningen så att all högspänning försvinner direkt.

LÄS ÄVEN: ”Det är aldrig försent att bidra till framtidens miljö”

Gästerna intresserade

Nästan varje dag producerar Ramsvik ett överskott av solenergi som automatiskt säljs ut på Ellevios elnät.

– Jag använder en app som jag blivit helt beroende av. Jag kollar på den flera gånger om dagen för att se hur vi ligger till i produktion och konsumtion.

Torbjörn berättar att solpanelerna även intresserar gästerna och att de kan titta på en display som sitter på receptionsbyggnaden där de kan se all solproduktion.
Att Ramsvik blev vald till ”Årets anläggning” tycker Torbjörn är väldigt roligt.

– Vi har många fina satsningar i vårt land. Att vi då vi fick det finaste priset inom området var oerhört hedrande.

Han berättar att deras solsatsning även fått internationell uppmärksamhet. I vintras kom de med i den kända årliga listan över bästa resedestinationerna i världen som New York Times publicerar. Just miljötänket och hållbarheten på Ramsvik framhävs i artikeln.

LÄS ÄVEN: Så blir din sommarstuga energismart

Stadig ökning

Beläggningen har ökat på Ramsvik för varje år och Torbjörn tror att solsatsningen kan vara en av orsakerna.

– Tillsammans med det ökade intresset för en aktiv semester och olika utomhusupplevelser som vi erbjuder är ju miljö- och klimattänket en integrerad del.

– Vi jobbar hela tiden på att förbättra vår hållbarhet. Det är viktigt att gästerna ser att vi satsar på miljöfrågor på riktigt och det är också en anledning till att vi gjorde en såpass stor satsning på solenergin.

Förutom solpaneler har Ramsvik även laddningsstationer för elbilar. Planerna är även att Ramsvik nästa säsong ska skaffa en elbil som företagsbil.

– Givetvis kommer den att stripas med en slogan ”Med Ramsviks sol i tankarna”, eftersom vi kommer att ladda den mitt på dagen när vi har överskottsel. Då blir det ju de facto så att det är solen över Ramsvik som driver bilen. Väldigt roligt, tycker vi avslutar Torbjörn och skrattar.

/FAKTA/
Solenergipriset 2020

Solenergipriset är ett årligt pris som första gången delades ut 2004. Det är branschföreningen Svensk Solenergi som står bakom priset. ”Årets anläggning” utmärkelsen avser en anläggning som kan marknadsföras som ett bra exempel på nyttjande av solenergi. Juryn ska då ta hänsyn till såväl ekonomi som tekniskt utförande.

Juryns motivering till priset Årets anläggning 2020:
Ramsviks Stugby & Camping i Bohuslän har stärkt sin hållbarhetsprofil genom att uppföra svensk besöksnärings hittills största solcellsanläggning. Med LED-belysning, effektvakter och duschkort finns också förhoppningen att solelutbytet kan matcha den årliga elanvändningen. Anläggningen har ett stort exponeringsvärde med sina många nationella och internationella gäster.

Övriga källor: Besöksliv.se, Energimyndigheten.se, Ramsviks film om solcellssatsningen