Rätt belysning i alla rum

10418
Det är viktigt att inte snåla på ljuskällorna. 5–10 ljuskällor i varje rum är lagom och gärna vara i olika höjder.

Att ljus har en stor betydelse för vårt välbefinnande blir extra påtagligt nu när mörkret sänker sig över landet. Här tipsar vi om hur du med rätt belysning på rätt plats kan få ditt hem både stämningsfullt och funktionellt.

Det kan vara svårt att få till belysningen inomhus. Vissa rum kan kännas mörka och andra för starkt belysta. För att hitta en bra balans gäller det att blanda tre olika typer av belysning. Allmänbelysning som sprider ljus över hela rummet, funktionsbelysning som riktar ljuset över ett begränsat område och stämningsbelysning som med mjukt ljus lättar upp kontrasterna mellan ljus och mörker. Det är också viktigt att inte snåla på ljuskällorna. Man brukar säga att 5–10 ljuskällor i varje rum är lagom och dessa får gärna vara i olika höjder. Med exempelvis endast en taklampa kan ljuset upplevas begränsat med mörka vinklar och hörn. Ett bra tips då är att även belysa utvalda detaljer som du vill framhäva, det gör rummet mer ombonat och upplevs samtidigt större. Att ha många lampor behöver inte betyda att vi slösar med energi. Med lågenergilampor och LED sparar du energi jämfört med de gamla glödlamporna. Och glöm inte att släcka i rummet när du inte är där!

LÄS OCKSÅ: Så fungerar LED-lampor – 10 frågor och svar

Belysning i köket

Bra arbetsbelysning är A och O i köket. Bänkbelysning under väggskåpet är en god idé. Det ger arbetsytan ett starkt, riktat och skuggfritt ljus. Om du saknar väggskåp går det även fint att hänga taklampor med riktat ljus över arbetsytan eller fästa spotlights på väggen.

Med dimbara lampor kan du anpassa ljuset och välja rätt styrka – oavsett om du ska laga mat, städa eller äta en mysig middag. Vid matplatsen är det viktigt att hänga lampan i rätt höjd – man vill inte bli bländat av ljuset under måltiden. 55–60 cm över bordsytan är ett bra riktmärke. Har du ett långt matbord kan det vara bättre att välja flera lampor än enda stor för ett jämnt fördelat ljus.

Belysning i vardagsrummet

Börja med att fundera kring vilka aktiviteter som ska ske i rummet. Låt sedan belysningen utgå ifrån dina behov och se till att blanda både diffust och riktat ljus. Eftersom man gör så olika saker i vardagsrummet behöver du lampor som ger både funktions-, stämnings- och allmänbelysning. En taklampa ger ett övergripande allmänljus, en riktad golvlampa vid soffan underlättar vid läsning och en ljuskälla med mjukt sken bakom tv:n kan vara behagligt för ögonen. Komplettera gärna med riktade spotlights – mot exempelvis en tavla eller någon annan inredningsdetalj du vill framhäva.

Belysning i badrummet

I badrummet är det viktigt att vi ser vad vi gör. Belysningen bör i första hand vara funktionell, ren och klar, men att komplettera med en lampa av mysigare slag är också en god idé. Då kan rummet, när man exempelvis har gäster eller vill ta ett bad, också vara en varm och inbjudande plats. Ljuset vid badrumsspegeln ska helst ska vara placerat i ögonhöjd. Då lyser det upp ansiktet på bästa sätt till exempel vid sminkning och rakning. Har du inte möjlighet att ha flera olika lampor är ett tips att installera en dimmer till taklampan. Då kan du justera ljusmängden för olika behov.

Belysning i sovrummet

I sovrummet behövs funktionsbelysning för att bland annat kunna hitta rätt kläder, städa eller kanske sortera tvätt. En taklampa kan ge ett övergripande sken, medan en riktad lampa bör finnas i anslutning till sängen. Då kan du rikta bort ljuset om du har en sänggranne som inte vill bli störd när du läser. Har du garderober i sovrummet är det ofta en fördel att kunna belysa in bland kläderna när dörrarna är öppna, med exempelvis spotlights. Komplettera gärna med stämningsbelysning, som till exempel lampor med tygklädd skärm på byrån och i fönstret.

Belysning i hallen

Ett vanligt misstag många gör är att ha för lite belysning i hallen. Med ordentlig och genomtänkt belysning kan hallen kännas både ljus, välkomnande och större. Först och främst behövs bra allmänbelysning som sprider ordentligt med ljus över hela rummet. Detta ljus får gärna vara dimbart. Komplettera sedan med någon form av stämningsljus – exempelvis en dekorationslampa på en byrå. Det kan också vara fint att framhäva något specifikt i hallen med hjälp av en riktad spotlight – det kan vara en spegel, anslagstavla eller kläder.

Belysning i arbetsrummet

På hemmakontoret behövs bra arbetsbelysning som ger ett koncentrerat, riktat ljus. Satsa på en ställbar skrivbordslampa med ett ljus som kan riktas dit du vill. Ställ lampan till vänster om dig om du är högerhänt och vice versa. Då undviker du att handen skuggar det du sysslar med. Det är också viktigt med takbelysning som ger allmänljus och jobbar du vid dator är ett tips att belysa väggen bakom, det är mer skonsamt för ögonen.

Så väljer du rätt ljuskälla

Numera är både traditionella glödlampor och halogen-lampor förbjudna att tillverka och importera inom EU. Kvar finns LED-lampor som är det smartaste alternativet med sin långa livslängd och låga energiförbrukning. De innehåller inga skadliga ämnen som bly eller kvicksilver och belastar miljön minst. LED-lampan går bra att tända och släcka ofta och den tänds direkt, även i kyla. Eftersom så lite energi krävs blir lampan inte speciellt varm, vilket är en klar fördel i lampor med exempelvis tygskärm.

Lumen och kelvin

De gamla glödlampors effekt (watt) indikerade tidigare både hur mycket lampan förbrukade och ungefär hur mycket den lyste. Detta tankesätt går dock inte att applicera på nuvarande LED-lampor eftersom de är mycket mer strömsnåla.

Hur mycket ljus lampan ger visas på lampförpackningen i lumen (lm). En LED-lampa på 470 lumen lyser som en glödlampa på 40 W. Ljuset från lamporna har även olika färgtemperaturer. Färgtemperaturen anges i Kelvin (K). Ett lågt värde ger ett varmare ljus medan ett högre ger ett kallare ljus. 2 700 K är vanligt på lampor som används i hemmiljö och färgtemperaturen upplevs varmvitt. Detta värde motsvarar färgen på det ljus vi är vana vid från den äldre glödlampan. 4 000 K ger ett neutralvitt ljus och är vanligare på kontor.

LED-lampor är något dyrare sett till inköpspris men ändå billigare sett till livslängd och elförbrukning. Det kan även vara lite klurigt att hitta rätt modell så ta hjälp av informationen på lampförpackningen. I många butiker finns numera möjlighet att se lampan upplyst innan du bestämmer dig.

Dimbara LED-lampor

Om en LED-lampa ska kunna dimras krävs att LED-lampan i sig är dimbar. Om det inte står något på förpackningen är det bäst att utgå från att den inte är det. Dessutom måste LED-lampan kombineras med en kompatibel dimmer. Ibland behöver även dimmern bytas ut till en LED-kompatibel modell vid övergången från glöd- och halogenljus till LED.

Det finns även smarta LED-lampor med inbyggd dimmer. Då regleras inte ljuset med en väggdimmer utan det sköts i stället via en app i mobilen eller ett smart hem-system.

ÖVERSÄTTNING WATT TILL LUMEN:

Watt     Lumen
15 W    120 lm
25 W    230 lm
40 W    470 lm
60 W    800 lm

 

3 SNABBA BELYSNINGSTIPS

1. Snåla inte på lamporna.
Ju mer belysning i hemmet desto större flexibilitet. Blanda allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning.

2. Byt ut dina strömbrytare mot dimmers.
Med dimbara lampor kan du anpassa ljuset och välja rätt styrka utifrån humör eller aktivitet.

3. Skapa stämning och dramatik.
Olika slags lampor skapar stämning. Kombinera uplights, spotlights och indirekt belysning (i en bokhylla till exempel). Du kan också belysa en trappa, ett fint prydnadsföremål eller en växt.

Källa: Energimyndigheten, Ikea.se, PR Home, Jula.se, Kjell.com

LÄS OCKSÅ

Så fungerar LED-lampor – 10 frågor och svar
Så viktig är belysningen för din hälsa
Ljusforskarens 7 tips, så blir du piggare i mörkret