Rebase Energy – har skapat en plattform för crowdsourcing av data och intelligens

3241

Hallå där…

Sebastian Haglund på Rebase Energy, som skapat en plattform för att crowdsource:a data och intelligens och därmed ”göra energisystemet smart på riktigt.”

Hej Sebastian! Berätta lite om dig själv, om Rebase och hur du hamnade där!

– Efter en lång och teoretisk civilingenjörsexamen började jag jobba som elhandlare på ett stort energibolag. Jag blev förvånad över hur mycket magkänsla som användes i industrin istället för att lita på matematik och data. Det gjorde mig intresserad av att lära mig mer om statistik och AI (eller maskininlärning). Men det kan ibland vara svårt att driva innovation och nytänk inifrån stora organisationer, därför bestämde jag mig för att grunda Rebase Energy tillsammans med min medgrundare.

Vad gör dig entusiastisk inför ert tävlingsbidrag?

– Jag tror vi står inför ett radikalt skifte då det kommer till dataanalys och smarta energisystem. Historiskt har stora bolag (och innovativa startups) byggt så kallade proprietära smarta algoritmer för att lösa problem inom energioptimering och elhandel. Problemet är att alla är hemlighetsfulla för att man vill inte avslöja för konkurrenterna hur tekniken fungerar. Med vårt bidrag Enertopian vill vi skapa en plattform där vi crowdsource:ar intelligens och öppet delar AI metoder och data. Det är egentligen ganska likt en plattform som t.ex. Kaggle men fokuserat på AI och data som bidrar till ett hållbart energisystem.

Glasklart. Kanske kan du beskriva er idé som för en 5-åring!

Sebastian Haglund Rebase Energy.

– Energisystemet måste alltid vara i balans, lite som en gunga (där två barn sitter mittemot varandra). Problemet är bara att när det blåser mycket så är det svårt att hålla balansen och ett av barnen kanske väger över. Då måste vi vara smarta och se till att vi alltid vet vad som kommer härnäst. Det kan man göra med data och smarta ekvationer, det är precis det vi hjälper till med på Rebase Energy.

Vad tror du är den viktigaste utmaningen i dagens energisystem ur ett klimatperspektiv?

– En stor utmaning är decentraliseringen av elsystemet och det blir mer och mer komplext jämför med hur det såg ut förr i tiden. Morgondagens elsystem är 100% förnybart, extremt väderberoende, men också smart i hur det hanterar konsumtionssidan med smart laddning av elbilar, smart uppvärmning och laddning i Tesla Powerwall.

Vad kan vi förutspå för energisystemet i framtiden tror du?

– Utöver uppkoppling och integrering av el-, transport- och värmesystem så kommer morgondagens energisystem vara transaktivt. I morgondagens energisystem är det inte bara producenter som producerar och konsumenter som konsumerar. Istället för att köpa energi från stora energibolag kommer man också kunna köpa den billigare från grannens solpaneler som kanske har överskott. Med Enertopian vill vi underlätta denna komplexitet för prosumenter och energigemenskaper.

Varför ska kunderna tro på er innovation tycker du?

– Genom Rebase Energy’s data, verktyg och plattform för crowdsource:ade intelligens så blir energisystemet smart på riktigt. Istället för att investera dyra i överdimensionerade elnät kan vi nu hantera ett 100% förnybart system och samtidigt garantera robusthet och säkerhet.

LÄS MER: rebase.energy

SE FILMEN: Sebastian presenterar Rebase Energys bidrag.