Roboten Hugo kan leverera dina paket

1010
Här kommer Hugo, "Here You Go" är framtagen av ett svenskt start-up-företag, från vänster till höger: Kajsa Granström, Emil Rosén, David Börjesson, Venkatraman Nagaraj, Mert Solkiran. Foto: Jonathan Alvin, Berge Consulting.

När det kommer till självkörande budrobotar har USA kommit längst med stora satsningar från exempelvis Amazon. Men även i Sverige går utvecklingen framåt. En Göteborgsbaserad firma har tagit fram Hugo – en sexhjulig robot som kan leverera paket.

I takt med att marknaden för e-handel växer ökar även mängden leveranser – vilket i sin tur har en negativ inverkan på vår planet. De sista kilometrarna vid leverans är också ofta både dyra och tidskrävande.

HUGO ”Here You Go”. Foto: Jonathan Alvin, Berge Consulting.

Här kommer Hugo, framtagen av ett svenskt start-up-företag, in i bilden. Hugo står för ”Here you go”, på svenska ungefär ”här har du”. Och det är precis vad Hugo är tänkt att göra – det vill säga överlämna paket till människor.

Hugo är nämligen en paketrobot med en lastkapacitet på 20 kilo. Hugo kan klara en sträcka på 2–3 kilometer och håller en hastighet på åtta kilometer i timmen. Roboten mäter 56 x 49 centimeter.

Läs också: Energisnåla Sea Bubbles – en bubblare inom eldrivet

Flexibelt och hållbart alternativ

Det var på den Göteborgsbaserade innovations- och designfirman Berge Consulting som idén spånades fram. Ambitionen med Hugo är att vara en mer flexibelt, hållbart och prisvärt alternativ till dagens stora fossildrivna budbilar. En av grundarna är David Börjesson, som idag är affärsutvecklare hos Hugo.

– Antalet megastäder, med tio miljoner invånare eller mer, har tredubblats sedan 1990-talet. Samtidigt ser vi allt större problem med att skapa mer hållbara ”last mile”-leveranser i storstäderna. Vi såg att inom ”sista milen”-leveranser är nuvarande lösningar extremt dåliga för miljön, och att vi kunde göra stor en samhällsnytta inom detta område. Vi tror att Hugo kan vara en lösning på det växande problemet, säger David Börjesson, till Nyteknik.se.

Inuti Hugo finns flertalet sensorer som hjälper roboten att hitta fram. I det egenutvecklade systemet finns bland annat 180 graders lidar-teknik, GPS, sonarsensorer samt kameror för att mäta djup och insamling av tredimensionella bilder.

Läs också: Elbilar för rookies – 10 frågor och svar

Hugo väntar när kunden provar plagg

Vid en paketleverans ska kunden, via en mobilapp, i realtid kunna följa Hugos färd. Hugo har också en lösning för att undvika e-handlarnas kostsamma returer: tanken är att slutkunden ska kunna be Hugo att vänta medan man exempelvis provar de olika plaggen. Sedan kan Hugo enkelt och snabbt köra tillbaka med de varor kunden beställt men inte gillade.

Samarbete med Textilhögskolan i Borås

Hugo testkörs på Lindholmen Science Park i Göteborg. Budroboten är även delaktigt i ett projekt i Vinnovas regi tillsammans med Textilhögskolan i Borås, kläduthyrningstjänsten Something Borrowed och Ericsson. I projektet testas Hugo för att leverera klädpaket till kunder i staden.

Källa: Nyteknik.se och Hugodelivery.com