Tema: Energismart sommarstuga

Så blir din sommarstuga energismart

Oavsett om du besöker din sommarstuga året runt eller bommar igen den över vintern, behöver du ha en plan för smart uppvärmning och underhåll. De flesta fritidshus behöver också lite underhållsvärme för att må bra. Men hur värmer man upp så effektivt som möjligt? Utan att kostnaderna drar iväg? Här är tipsen som gagnar huset, plånboken, trivseln och miljön.

Har du ett fritidshus som är just en sommarstuga? Ja, då funderar du säkert på om det är värt pengarna att hålla stugan uppvärmd under den period på året då du inte är där? En inte helt enkel fråga att svara på eftersom det beror på hur din stuga är konstruerad och hur klimatet är på platsen. Generellt kan man dock säga att lite underhållsvärme behövs för att huset ska må bra. Tricket är att göra det så kostnadseffektivt som möjligt, exempelvis genom att hålla koll på värmenivåerna på distans.

Låt klimatet styra temperaturen

Vad är då rätt temperatur? Värme bidrar till att hålla huset friskt och torrt. Det innebär att det är klimatet snarare än temperaturen som bör få styra. Under blötperioderna, våren och hösten, är luftfuktigheten hög och temperaturväxlingarna stora. Då – om ditt hus är alltför tätt – kanske det inte räcker med rekommenderade 10 grader eller mer. Därför kan det vara energismart att utnyttja ventilationen med olika avfuktningsprodukter.

Se över husets klimatskal

Med en avfuktare installerad kan du sänka temperaturen inomhus. Viktigt bara att du försäkrar dig om att den avfuktare du tänker dig fungerar när det är kallt. Här kan Energimyndigheten hjälpa till med tips och råd. För att få torrt klimat i stugan kan du också se över fritidshusets så kallade klimatskal dvs, fönster, dörrar och isolering. Med ny tätning och isolering kommer du ganska långt för minskad värmeförlust och ökad komfort.

Om du vill stänga av elen helt, är det viktigt att du som kund hos Ellevio stänger av den rätt – helt enkelt för att slippa betala för något du inte använder. Här finns en enkel guide om hur du ska göra.

Källor: Ellevio, Elsäkerhetsverket, energirådgivaren.se, byggahus.se

Tema: Energismart sommarstuga

Tips: Gör din stuga energismart

Läs mer