Så blir du klimatsmart i din kommun – Stockholm och Nynäshamn

640
Illustration: Sture Pallarp

Visste du att du har en alldeles unik tjänst där du bor? Att du, för att få ner dina energikostnader, kan ta personlig hjälp av kommunens energi-och klimatrådgivare? Alldeles gratis.

Intresset för miljö och hållbarhetsfrågor har aldrig varit större. Och i Stockholmsregionen har man kommit långt. Enligt en helt färsk miljöranking, placerar sig Stockholms Stad på delad andra plats,tillsammans med skånska Lomma, över kommuner som kommit längst med klimatanpassningen. Även Botkyrka och Danderyd i Stockholmsregionen håller sig långt framme och ligger på delad sjätte plats, visar undersökningen som är gjord av IVL Miljöinstitutet och Svenska Försäkringar under våren 2017. Men var ska man själv börja för att vara klimatsmart? Börja hemma!

Det finns mycket man kan göra för att både värna miljön och sänka sina elkostnader. För att få reda på de smartaste knepen som passar just ditt hem kan man vända sig till kommunens oberoende klimat- och energirådgivare. Det är en kostnadsfri tjänst som finansieras av Energimyndigheten och som få känner till. Så gott som varje kommun i Sverige har en rådgivare.

Georg Gremsperger, energi- och klimatrådgivare

– Jag kan nästan garantera att man genom att kontakta en energirådgivare kan få ner sina elkostnader med tio procent, utan att göra alltför stora ansträngningar, säger Georg Bremsperger, energi- och klimatrådgivare på Lomma kommun, som delar andraplatsen med Stockholm, på listan över Sveriges bästa energikommuner 2017.

Förutom att tipsa om hur du sänker din elräkning, kan du också få råd om hur du går över till förnybar energi eller hittar bästa lösningen för uppvärmning av huset, beroende på var du bor i Sverige. De har också koll på vilka bidrag som finns att söka, för till exempel solceller. Ett bra tips är att ni tillsammans går igenom rum för rum och området för område i bostaden för att hitta bästa sätten att sänka elförbrukningen.

Vill du prata med din energirådgivare?
Gå in här och leta rätt på klimatrådgivaren i just din kommun.

Vill du ha en snabblektion?
Vad du kan göra för att minska din energiförbrukning där hemma
i väntan på mötet med din energi- och klimatrådgivare?
5 myter om din elförbrukning
10 snabba energispartips

Sveriges bästa klimatsmarta kommuner 2017

Poäng, max 33

Kommun

Poäng

Uppsala 33
Lomma 32,5
Stockholm 32,5
Vänersborg 32
Växjö 31
Botkyrka 30,5
Danderyd 30,5
Eksjö 30,5
Sundsvall 30,5
Västerås 30,5
Göteborg 30
Lund 30

Källa: IVL Miljöinstitutet och Svenska Försäkringar, 2017

Sveriges bästa klimatsmarta län 2017: snittpoäng för länet

Poäng, max 33

Kommun

Poäng

Blekinge 19
Västernorrland 17
Jönköping 18
Skåne 16
Gotland 16
Södermanland 14
Uppsala 14
Stockholm 14
Halland 14
Kronoberg 14
Östergötland 14
Kalmar 14
Gävleborg 13
Norrbotten 12
Västmanland 11
Dalarna 11
Värmland 11
Västerbotten 10
Västra Götaland 10
Örebro 9
Jämtland 8

Källa: IVL Miljöinstitutet och Svenska Försäkringar, 2017