Så bra är de populära elmopederna enligt aktuellt test

6041
En elmoped luktar inte, den har lägre servicekostnad och den behöver inte tankas.

Tystare, billigare i drift och inte minst mer miljövänlig. En eldriven moped har många fördelar framför sin bensindrivna dito. Men hur bra är den att köra egentligen? Prylsajten M3 har testat 10 populära modeller – och de är helt sålda på idén.

En elmoped luktar inte, den har lägre servicekostnad och den behöver inte tankas. Det innebär konkret att en elmoped kostar runt 35 öre per mil, en bensindriven uppemot fem kronor för samma körsträcka. Men det som framför allt skiljer ut en elmoped från en bensindriven är att den är väldigt tyst att köra.

Läs mer: Skillnaden mellan en elcykel och en elmoped

Och det är inte enbart tonåringar som kör moped. Många pendlare har sett fördelen med att på ett smidigt sätt ta sig till jobbet utan att behöva sitta i köer och sedan leta efter en ledig parkeringsplats, eller för den delen trängas i kollektivtrafiken – inte minst i dessa tider.

Samtidigt är det några saker som du behöver tänka på innan du slår till med ditt köp. Hur stort är lastutrymmet? Får du plats med en extra hjälm eller matkassen? Finns det plats nog för två om det skulle behövas eller måste ni sitta och trängas? Du kanske vill ha en extra box för packning – finns det?

Läs mer: Senaste flugan – barnvagnar med eldrift

I testet kördes samtliga mopeder under minst en veckas tid på olika underlag. Brutal prestanda, skön komfort och bra räckvidd var några av de positiva omdömena. Blybatteri, dålig komfort och låg räckvidd några av de negativa.

Priserna ligger mellan 15.990 kronor och 34.950 kronor – spannet är med andra ord brett. Betyget är baserat på en skala mellan 1-5 där tre vardera fick 2, 3 eller 4 poäng. En elmoped fick betyget 5. Vilken det var? Det kan du läsa mer om här där du hittar testet i sin helhet.

Fakta: Mopeder kommer i två olika klasser – klass I och klass II.

Moped klass I – behörighet AM

Moped klass I är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt.

Vill du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped), behöver du ett körkort som har minst behörighet AM.

Åldersgränsen för AM-behörighet är 15 år. Innan du gör ditt kunskapsprov för behörighet AM måste du ha genomfört en obligatorisk utbildning hos en behörig utbildare och utbildningen måste vara registrerad hos Transportstyrelsen.

Mer om AM-körkort moped klass I på Transportstyrelsens webbplats.

Moped klass II

Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/timmen och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt. Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel.

För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år och ha ett förarbevis. En moped klass II ska inte registreras, den saknar därför registreringsskylt.

Mer om förarbevis för moped klass II på Transportstyrelsens webbplats.

Källa: M3