Så får du får en energismart och elsäker jul

656
Låt tv-apparater, datorer och mobiler vila en stund i jul. Umgås med varandra, lägg pussel, spela vanliga brädspel och spara energi.

Det finns flera sätt att spara på energin under helgerna. Visste du till exempel att adventsljusstakar med LED-lampor drar 80 procent mindre el? Det allra bästa tipset är dock att försöka ta det lugnt i jul – stress är en riktig energibov.

1. Byt lampor i ljusstakar och slingor till LED.

Som du säkert vet drar traditionella glödlampor betydligt mer energi än LED-lampor. LED drar ungefär 80 procent mindre el och håller upp till 15 gånger längre. En annan fördel också är att de är säkrare ur brandsynpunkt då de inte blir lika varma.

2. Säkra sladdar.

Kontrollera att julbelysningens sladdar och kontakter är hela. Om du hittar sprickor eller andra skador bör du undvika att använda dem. Tänk på att elljusstakar och trasiga lampor ska lämnas in på miljöstationen.

3. Timer eller inte?

Om du fortfarande använder julbelysning med glödlampsteknik lönar det sig att ha en timer. Men det gäller inte för LED-belysning, denna är oftast bättre att tända och släcka manuellt. Varför? Jo, LED-lampor är så energisnåla att timerns egen energiförbrukning kan motsvara mängden energi som krävs för att hålla lamporna tända hela tiden.

4. Gör skillnad på ute och inne.

Det är belysningens IP-klass* som avgör om den är till för inom- eller utomhusbruk. Om produkten ska klara utomhusbruk är det IP44 eller högre som gäller. Tänk på att ansluta belysning utomhus till jordat uttag och inte till ett uttag inomhus.

5. Laga och baka mycket åt gången.

Om du lagar mycket av julmaten på en gång sparar du både tid och energi. Du utnyttjar exempelvis värmen i ugnen på ett effektivt sätt genom att baka flera sorters kakor efter varandra.

6. Städa bakom kylen.

Under julstädningen är ett tips att även dammsuga bakom kyl och frys. Energianvändningen kan nämligen öka med upp till 25 procent på grund av damm på kondensorn. Det kan också vara ett bra tillfälle att frosta av frysen om det är kallt ute.

7. Sänk värmen.

Om du reser bort över jul kan du sänka inomhustemperaturen några grader. Även om du firar jul hemma är ett tips att sänka värmen en smula innan gästerna kommer. Kombinationen av människor, matlagning och tända ljus ger extra värme.

8. Vädra smart.

Efter matlagning och bakning kanske köket behöver vädras. Tänk dock på att det är bättre ur energisynpunkt att vädra snabbt och rejält än att ha fönstren öppna på glänt en längre stund.

9. Miljösnälla val.

Glöm inte att sopsortera under julen – det sparar också energi. Paketsnören sorterar du som hushållsavfall och julpapper som pappersförpackning. Slänger du snöret med pappret kan det fasta i maskinerna som återvinner pappret. När det gäller maten till julbordet är lokalproducerat ett bra val som sparar på miljön och gynnar lokala producenter.

10. Umgås med varandra.

25 procent av privatpersoners elkonsumtion går åt till surfande och mediekonsumtion, detta enligt Naturskyddsföreningen. För att minska elförbrukningen kan vi låta tv-apparater, datorer och mobiler vila en stund i jul. Andra, mer energismarta, alternativ är att spela vanliga brädspel, leka lekar, lägga pussel och kanske umgås med varandra.

*IP, står för International Protection, och visar vilket skydd en el-artikel har mot damm och vatten.

Källa: Energimyndigheten, srvatervinning.se/sorteringsguiden mfl.