Så fixar du maten om strömmen går

5839

Det finns mycket vi tar för givet. Hit hör att leva i ett samhälle beroende av ström. Förra månaden skrev vi här på ellevio.se om hur du värmer upp en bostad utan ström – och hur du ska lagra det livsviktiga vattnet. Här kommer den viktiga fortsättningen.

I vårt moderna samhälle är vi extremt sårbara för långvariga strömavbrott. Vi tänker inte på det, men det mesta vi gör involverar ström. Och även om Ellevio normalt sett levererar el dygnet runt, året runt kan det vara bra att fundera igenom hur vi ska agera om det blir ett längre strömavbrott. Då och då drabbas Sverige av kraftiga stormar, och även om stora delar av elnätet i dag är nergrävt och vädersäkrat kan en storm ändå ställa till med stora problem. När det blir många fel samtidigt i elnätet kan det dröja många timmar, ibland till och med flera dagar, innan alla får elen tillbaka. På senare år har MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Civilförsvarsförbundet, ihärdigt försökt få oss att förstå att vi inte kan ta saker och ting för självklara.

Så fixar du maten utan el

Utan ström kan vi inte laga mat. Därför kan det vara bra att redan när du köper in maten till din 72-timmarslåda förbereder råvaror som inte kräver så lång tillagning. Tänk konserver, tänk lång förvaringstid och skippa råvaror som ris och torrvaror. Maten kan du laga på ett enkelt stormkök, som finns att köpa på närmaste friluftsbutik för några hundralappar. Glöm inte att köpa hem bränsle! Att köpa mat blir däremot krångligare – åtminstone om du inte har kontanter. Att handla med kort fungerar inte vid strömavbrott. Vet du med dig att du är en person som handlar ofta kan det alltså vara en bra idé att alltid ha lite kontanter hemma.

Kommunicera och sök information

Vid en samhällskris av något slag behöver du information. Om det inte finns någon ström behöver du en radio och batterier. Det finns också enkla radioapparater som dukan veva igång eller som drivs med små solceller. Genom att slå på radion och lyssna påSveriges Radio P4 får du snabbt besked om när strömmen förväntas komma tillbaka om det handlar om större och mer långvariga strömavbrott. Du behöver också kunna ladda din mobiltelefon. Solcellsladdare eller en powerbank hjälper dig med den saken. Har du tillgång till en mobiltelefon kan du alltid hitta senaste informationen om strömavbrott på ellevio.se/stromavbrott.

Lys upp utan ström

Särskilt vintertid blir det kolsvart om strömmen går. Genom att ha oljelampor, lampolja, ficklampor och batterier hemma är du förberedd och kan lysa upp även i väntan på att elen ska komma tillbaka. Vanliga stearin- eller värmeljus fungerar naturligtvis också utmärkt.

Läs mer  klarar du dig i 72 timmar
civil.se tips och råd vid elavbrott
dinsakerhet.se
msb.se frågor och svar om krisberedskap
civil.se 72-timmar