”Så förvandlades vårt gamla hus till ett modernt & energismart hem”

2517

Under fyra år jobbade Anders Hallström och Marie Öhman i Vallentuna med att förvandla sitt gamla radhus till ett modernt ekohus. Alla aspekter – från energieffektivisering till hållbara materialval och design togs med. Nu är de i full färd att förvandla nästa hus, en villa från 1967. Målet är att skapa ”Sveriges modernaste ekohus”.

Det är långt ifrån alla som har möjlighet att bygga ett helt nytt passivhus. Men även de som inte bor i optimala hus kan minska sitt klimatavtryck. Det menar Vallentuna-bon Anders Hallström som för andra gången förvandlar ett äldre hus till ett energismart ekohus. Att projektet utgår från ett femtio år gammalt hus är med andra ord ett medvetet val.

Anders Hallström jobbar med hållbarhet och har därför bra koll på alla produkter som kommer ut på den miljödrivna marknaden. Han har bakgrund inom marknadsföring och projektledning och är utbildad inom klimatberäkningar. Men innan han och Marie renoverade sitt radhus i Vallentuna hade han inte sett något exempel där alla aspekter – från energieffektivisering till hållbara materialval och modern design – togs med.

Vackert kök i modern design med hållbart materialval. Foto: privat.

– En kökstillverkare hade precis lanserat ett ”supermiljökök” som jag var väldigt imponerad av och det kök vi hade i vårt radhus var fallfärdigt. Att byta ut köket blev startskottet, berättar Anders.

Anders och Marie bestämde sig för att själva genomföra en komplett ekorenovering och med hjälp av den försöka förnya bilden av hållbart byggande. Målsättningen med projektet var, förutom att skapa ett klimatsmart hem till sig och barnen, att inkludera och testa så många tekniker och material som möjligt från den miljödrivna ekobyggmarknaden.

Vad innebär egentligen en ekorenovering?

– Det är lite individuellt vad man väljer att läsa in i begreppet då det är just ett begrepp, ingen vedertagen standard eller certifiering. Rent allmänt kan man säga att ekorenovering så väl som ekohus innefattar energi- och vattenbesparande åtgärder samt naturliga material. Precis som vid ekomat så handlar det om att inte utsätta sig eller sitt hem för onödiga gifter och tillsatser. Ett ekohus är alltså till stor del ett friskt hem.

Kort sammanfattat var familjens radhus både rejält slitet och energislukande innan renoveringen. Den första åtgärden var därför att göra en energiinspektion av huset. Undersökningen visade att den stora energitjuven var vinden som då tilläggsisolerades.

LÄS OCKSÅ: Isolera ditt tak och spara pengar

För ytterligare isolerande effekt lades sedumtak på vissa delar av taket. Det innebär att levande växter användes som takbeläggning. Alla fönster i huset byttes ut till Svanenmärkta 3-glas energifönster. Huset, som hade direktverkande el, var också i behov av en mer effektiv uppvärmningslösning. Lösningen blev en luftvattenvärmepump i kombination med vattenburen golvvärme.

En modern fin skorstensfri braskamin mitt i vardagsrummet. Foto: privat.

En braskamin i vardagsrummet och en skorstensfri eldstad bidrog till mer värme. En värmeväxlare under badkaret hjälpte till att återanvända värmen från bad- och duschvattnet.

Dessa är några av de många åtgärder som Anders och Marie gjorde under nästan fyra år. Renoveringen bidrog till att energiåtgången för uppvärmning minskade från 84 kWh/m2 till 29 kWh/m2.

Ett projekt avslutas och ett nytt påbörjas

När renoveringen äntligen var klar tog det dock bara ett år och så hade familjen köpt ett nytt renoveringsobjekt. Den här gången en 270 kvadratmeter stor 60-talsvilla i en annan del av Vallentuna. Lyckligtvis fann radhuset nya ägare som uppskattade de lösningar Anders och Marie hade gjort.

– Ja, de nya ägarna tog verkligen till sig vårt koncept. De började inreda med mycket andrahandsprylar och de gillade vår kombination av bra miljöval men också att det var modernt och självgående.

Anders och Maries första hus i Vallentuna som de förvandlade till ett ekohus. Foto: privat.

Anders och Marie ser det första renoveringsprojektet som en slags övning. Men den här gången planerar de att stanna kvar längre.
– Detta hus bygger vi för att bo i tills barnen flyttar ut och det dröjer ju ett tag till alla fall (de är 14, 13 och 7 år idag). Blir det ett nytt projekt blir det mest troligt ett renodlat företagsprojekt, men inget vi kommer att bo i.

Målet – Sveriges mest moderna ekohus

I det nya husprojektet, som går under namnet Eco Now House 2.0, är målet att skapa ”Sveriges mest moderna ekohus” med hjälp av den senaste tekniken för hållbar renovering och boende. Det innebär ett smart och uppkopplat hem, men också säkert ur ett el-perspektiv.

– I regel är det väldigt svårt att börja integrera nya smarta system och lösningar om elsystemet inte är rustat för detta. En hållbar renovering börjar från grunden och vi har bytt ut all el mot säkra nya dragningar och ett toppmodernt elskåp.

I det nya huset har familjen ett smart hem-system där belysning, rumstemperatur, musik och mycket annat kan styras och programmeras via app och telefon. Huset har bergvärme, FTX-ventilation och ska få solceller. (FTX är från- och tilluftsventilation med värmeväxlare som ser till att huset får bra inomhusmiljö och blir energieffektivt).

Återvinning av regnvatten är en annan miljösmart lösning som familjen har satsat på.
– Allt vårt regnvatten samlas in i en 4 800 liter stor tank som sedan kan användas till uteduschen, för att vattna gräsmatta och fylla pool. Sådant som är väldigt onödigt att använda dricksvatten till. Kraftiga regnoväder förväntas bli allt vanligare och det underlättar rejält om fler hushåll kunde ta hand om större delen av dagvattnet på detta sätt.

Tekniken är en viktig del i en större omställning

Anders upplever ibland att det finns ett motstånd mot ny teknik i ekohus-sammanhang. Givetvis är teknik som slit- och slängvara inte hållbart menar Anders, men att testa i vilken utsträckning den senaste tekniken faktiskt kan underlätta en mer hållbar livsstil var något som familjen tidigt tog ett beslut om att undersöka.

– Mycket av det jag sett inom just ”ekohus” är oftast projekt som medför någon form av avskärmande från ny teknik. En vurm för att återgå till gamla byggtekniker, leva off grid osv.

Jag tycker det är kul, men det tilltalar inte mig personligen, och jag tror aldrig det kan bli vägen till en större omställning, avslutar Anders.

Projektet går att följa på econowhouse.se