Så fungerar hemmaladdning med laddbox

4382
I en laddbox tillåts högre laddeffekter än i ett vanligt vägguttag, vilket även innebär snabbare laddning. Glöm inte att du kan söka ”Ladda-hemmabidraget”, ett statligt stöd för privatpersoner med vilket du kan få halva kostnaden för köp och installationen. Max 10 000 kronor per fastighet.

En laddbox är speciellt utformad för snabb och säker laddning av elbilar och laddhybrider. Men hur fungerar egentligen en laddbox och vad ska man tänka på vid köp?

Har du en elbil eller laddhybrid behöver du kunna ladda smidigt – och fram för allt säkert – där du bor.

Vid köpet av en laddbar bil medföljer ofta en kabel för laddning i ett vanligt hushållsuttag, ett så kallat schukouttag. Men, som vi skrivit om tidigare, rekommenderas inte denna typ av laddning. Kort sammanfattat är dessa uttag främst gjorda för kortare belastningar och det finns en risk för att de inte klarar den kontinuerligt höga belastningen som laddningen av en bil medför. Materialen kan åldras snabbare och risken för överhettning ökar.

Läs också: Elbilar för rookies – 10 frågor och svar

Ett säkert alternativ för dig som bor i eget hus med parkering är istället en laddbox som kan monteras på garageväggen eller på en egen stolpe vid parkeringsplatsen. Laddboxarna finns i olika utföranden där även den enklaste modellen laddar din elbil säkert och effektivt.

I en laddbox tillåts högre laddeffekter än i ett vanligt vägguttag, vilket även innebär snabbare laddning.

Det finns också mer avancerade varianter med integrerat wifi. Med dessa kan du styra och schemalägga din laddning via mobil, surfplatta eller dator. Du kan exempelvis se till att laddningen sker nattetid eller annan tid när elen är billigare. Möjlighet att övervaka laddningen (även om du inte är hemma) och få dokumentation över elförbrukningen är andra smarta funktioner.

Med eller utan fast laddkabel

Det finns även en annan viktig skillnad mellan olika laddboxar. De finns med fast laddkabel monterad eller med ett uttag där bilens egen laddkabel kan kopplas in. För laddeffekten spelar det ingen roll vilken variant du väljer. Men visst kan det vara bekvämt att ha en fast kabel som alltid finns tillgänglig. Bilens egen laddkabel kan då ligga i bagageluckan redo för laddning när du är iväg.

Boxarna finns också med både Typ1- och Typ 2-kontakt. Typ 1, som bland annat används av asiatiska biltillverkare, är enfaskontakt för strömstyrka av max 32 A och effekt av max 7,4 kW. Typ 2 är standardkontakt inom EU och – viktigt att veta – en förutsättning för att få Ladda-hemmabidraget. Typ 2 är enfaskontakt för max 70A eller trefaskontakt för max 63A med max effekt 44 kW.

Läs också: Med elbil genom Europa – en reseberättelse

Laddtid

Den exakta tiden för laddning beror bland annat på vilken laddbox du har, vilken typ av bil du har och vilken laddeffekt bilen kan ta emot. Men en laddning tar ungefär mellan 5 och 8 timmar.

Vad kostar en laddbox?

Oavsett vilken laddbox du väljer behöver du säkerställa att husets elsystem är i gott skick. Låt därför en elinstallatör göra en besiktning av ditt hus elsystem och vid behov uppgradera ledningar och säkringar. Vad gäller priset för en laddbox ligger det på mellan 5 000 och 12 000 kronor beroende på vilken modell och eventuella tilläggstjänster du väljer. Därtill kommer kostnaden för installationen som alltid ska göras av ett elinstallationsföretag. I Elsäkerhetsverkets e-tjänst Kolla elföretaget kan du kontrollera att företaget som du tänkt anlita finns i Elsäkerhetsverkets register. Elsäkerhetsverket har även, i samarbete med BIL Sweden, Power Circle och Motorbranschens Riksförbund, tagit fram en informationsfilm om säker laddning av fordon hemma.

Glöm inte att du kan söka det så kallade ”Ladda-hemmabidraget”. Det är ett statligt stöd för privatpersoner med vilket du kan få halva kostnaden för köp och installationen av betald – dock max 10 000 kronor per fastighet.

Läs också: Ladda hemma-bidraget är tillbaka – så fungerar det

Källa: emobility.se, skanska-energi.se, elsakerhetsverket.se

Läs också: Hemmaladdning av elbilar kan innebära brandrisk