Så håller du kylan ute och värmen inne – 7 tips!

5767
Fönstren stängda och inga gardiner eller möbler framför elementen. Foto: privat.

Vinter och kyla ute men varmt och mysigt inne. Här är 7 tips för att bibehålla en behaglig värme i din lägenhet eller hus.

1. Tänk på möbleringen. Om du placerar möbler och hänger gardiner framför elementen får du inte ut maximalt av värmen. Flytta gärna ut soffan en decimeter eller två och dra undangardinerna så att de inte täcker hela elementet. Då kan värmen cirkulera betydligt bättre.

2. Stäng dörrarna. Har du rum som inte används – se till att hålla dörrarna stängda. På så vis ser du till att kall luft inte försvinner ut till resten av huset och den sköna värmen från brasor och element bibehålls i de använda rummen.

3. Täta och isolera. Otäta fönster leder ofta till kalla golv. Se till att det sitter täta, bra lister runt fönster och ytterdörrar. Är du husägare är det viktigt att se över bostadens isolering – framförallt vind och tak där mycket av värmen försvinner ut. Att tilläggsisolera vinden är den åtgärd som lönar sig mest sett ur energiändamål.

4. Textilier gör susen. Mattor fungerar inte bara som dekoration, de förhindrar även att kyla sipprar in underifrån. De fungerar som isolering och hjälper dina fötter att hålla sig varma.

5. Använd eldstaden. Om du har en eldstad är det en god idé att använda den. Det är ett brasätt att minska elförbrukningen när det är som kallast, speciellt om man har elvärme eller värmepump.

6. Vädra smart. Var noga med att aldrig låta fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute. Om du behöver vädra kan du först dra ned termostaterna på elementen tillnoll och därefter vädra med korsdrag en kort stund. Sedan kan du dra upp värmen igen.

7. Se över värmekällorna. För att en värmepump ska vara så effektiv som möjligt är det viktigt att serva och göra rent den minst en gång per år. Kanske behöver du lufta dina element och fylla på systemet med vatten. Om dina element ger dålig värme eller knäpper kan du behöva se över dem.