Så kan havsvatten bli drickbart med hjälp av solenergi

1885
Ett team från italienska Institutet för energi vid Politecnico di Torino har hittat ett hållbart och kostnadseffektivt sätt att avsalta havsvatten genom att använda solenergi.

Italienska ingenjörer har tagit fram en kostnadseffektiv metod att förvandla havsvatten till dricksvatten. För att avsalta vattnet används enbart solenergi.

Visste du att runt 2 miljarder människor inte kommer att ha tillräckligt med dricksvatten för att kunna tillgodose sina dagliga behov år 2025? Detta enligt en uppskattning av Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Ett sätt att bemöta problemet är att avsalta havsvatten och göra det drickbart. Problemet är dock att en sådan avsaltning kräver avsevärt mycket mer energi än traditionella metoder som exempelvis pumpning av vatten från floder eller brunnar.

Solenerginyheter.se rapporterar nu om de framsteg ett team från italienska Institutet för energi vid Politecnico di Torino gjort inom detta område. Unga forskare har hittat ett hållbart och kostnadseffektivt sätt att avsalta havsvatten genom att använda solenergi.

Testats i Liguriska havet

Vid konventionell avsaltning behövs pumpar och/eller styrsystem samt specialiserade tekniker för både installation och underhåll. Men de italienska forskarna har utvecklat en prototyp av en soldestillator som testats i det Liguriska havet under två år. Tekniken bygger på spontana processer som uppstår utan hjälp av skrymmande maskiner.

Forskarteamet har upptäckt att deras teknik skulle kunna tillämpas i isolerade kustområden där bristen på dricksvatten är stor men där rikliga mängder solenergi finns tillhanda.

– Detta bidrar till att göra anläggningen billigare och enklare att installera och reparera. De senare funktionerna är särskilt attraktiva i kustområden som drabbas av en kronisk brist på dricksvatten och som ännu inte har klarat av att skapa centraliserad infrastruktur eller har tillgång till nödvändiga finansiella medel, förklarar Matteo Fasano, en av forskarna i teamet.

Ett annat användningsområde för tekniken skulle kunna vara flytande trädgårdar för livsmedelsproduktion. För att soldestillatorns prototyp ska kunna utvecklas vidare och bli mer hållbar och mångsidig letar forskarteamet på Politecnico di Torino nu efter möjliga industripartners.

Vill du läsa mer om hur själva tekniken fungerar, kan du läsa Solenerginyheters artikel här.
Läs också: Alger ska göra solceller mer effektiva