Så kokar du ägg-xtra energismart

7491
Till en äggkokare behövs ungefär en deciliter vatten per kokning, medan det går åt ungefär sex deciliter för att koka ägg i en kastrull. Därför är äggkokaren mer miljövänlig.

Ägg är både ett gott och nyttigt livsmedel men hur kokar man energismartast? Energimyndighetens test visar att det är bäst att koka äggen i en äggkokare.

Energimyndighetens Testlab har jämfört att koka ägg i äggkokare med att koka ägg i kastrull, både på glaskeramikhäll och induktionshäll, samt med och utan lock på kastrullen. Testresultatet visade att äggkokaren är överlägset mer energismart än övriga sätt.

– Det som gör äggkokaren så effektiv är att det behövs mindre vatten än i en kastrull. I en äggkokare behövs ungefär en deciliter vatten per kokning, medan det går åt ungefär sex deciliter för att koka ägg i en kastrull, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab i ett pressmeddelande.

Läs också: 10 fakta om vår livsnödvändiga el

Äggkokarens miljöpåverkan

Att skaffa en äggkokare bara för att koka ägg kanske är svårt att motivera, både ur miljösynpunkt och ekonomiskt. Äggkokaren är en extra pryl i hemmet som ska tillverkas, skötas om och återvinnas. Men om man redan har en äggkokare är det dock smart att använda den.

Tre tips för att koka ägg
  1. Det mest energismarta sättet är att koka äggen är i en effektiv äggkokare.
  2. Kokar du äggen i kastrull är det viktigt att du använder lock. För då hålls värmen kvar och du sparar energi genom att du kan sänka värmen.
  3. Det går lika snabbt att koka äggen på en induktionshäll som i en äggkokare, men induktionshällen drar cirka 80 procent mer energi.

Läs också: Vad är skillnaden på energi och effekt?

Fakt: Så här gick testet till

I testet användes kravmärkta svenska ägg i storleken 53 till 63 gram, och det var sex ägg per kokning. Testet startade med 15-gradigt vatten och äggen togs direkt från kylskåpet som höll fem grader. När äggen hade kokat upp sänktes värmen på hällen till hälften. I äggkokarna tillagades äggen enligt tillverkares instruktioner i bruksanvisningen.

Testet var färdigt när äggen var hårdkokta, vilket tog mellan 12 och 17 minuter, beroende på tillagningssätt. Tiden är den totala tiden inklusive uppkokningen av vatten.

Källa: Energimyndigheten