Så väcker du barns intresse för återvinning

2366
Få barn intresserade av återvinning
39 procent av de svenska barnhushållen upplever att deras barn inte är delaktiga i hemmets återvinning. Detta vill Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) hjälpa till att förändra.

Svenska hushåll är duktiga på att återvinna. Det visar en studie från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). Samma studie visar dock att många familjer upplever att deras barn inte deltar särskilt aktivt. Så hur väcker man intresset för återvinning och skapar engagemang i hela familjen? Här kommer tre tips!

39 procent av de svenska barnhushållen upplever att deras barn inte är delaktiga i hemmets återvinning. Detta vill Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) hjälpa till att förändra. Mycket talar nämligen för att de återvinningsbeteenden man får med sig i tidig ålder, har man sedan med sig hela livet.

Här är därför tre bra tips på hur du kan lära barnen mer om återvinning och samtidigt skapa ett gemensamt engagemang i hela familjen.

LÄS OCKSÅ: Energiprojekt förvandlar skolelever till solelever

1. Gå på återvinningssafari tillsammans.

Börja med att, tillsammans med barnen, inventera husets eller lägenhetens olika rum. Vilka förpackningar hittar ni? I badrummet finns det exempelvis ofta många vitt skilda varianter. Dessa är bra att uppmärksamma eftersom de ibland hamnar i badrummets sopkorg och inte i återvinningen. Tillsammans kan ni gå igenom sprejburkar, schampoflaskor och andra förpackningar och prata om hur just dessa ska återvinnas. I FTI:s sorteringsguide finns bra information om hur du återvinner dina förpackningar.

2. Leta skräp utomhus.

På vägen hem från skola och förskola kan ni passa på att kika efter skräp. Eller varför inte göra en aktivitet av det med hela familjen ute i naturen? Skräpplockning utomhus handlar inte primärt om att barnen ska städa och hålla rent. Det är en pedagogisk aktivitet vars syfte är att lära barnen att inte skräpa ner. Tänk på att i förväg prata om vilket skräp barnen får plocka upp och vad som ska undvikas. (Exempelvis trasigt glas, medicinskt avfall, döda djur). Att ha handskar när man plockar skräp är också en bra idé.

LÄS OCKSÅ: Nu kan skolor och förskolor hyra solceller

3. Ta hjälp av digitala verktyg.

Idag finns en uppsjö av pedagogiska spel och appar som kan lära barn mer om hållbarhet. Ett exempel är FTI:s webbplats Materialvärlden där barn på ett lekfullt sätt kan lära sig om just återvinning. I materialvärlden bor de hungriga figurerna materialisarna som äter olika typer av förpackningar. Genom spel, fakta och utmaningar kan barn och vuxna lära om olika material, deras egenskaper och hur de ska återvinnas.

Visste du att?

* Stål, aluminium och glas är material som går att återvinna hur många gånger som helst.

* Papperskartong och tidningar kan återvinnas upp till sju gånger och var tredje pappersförpackning i din matbutik är tillverkad av återvunna förpackningar.

* Om alla återvann sina kapsyler så skulle det räcka till 2 200 nya bilkarosser, varje år.

* Om alla glasförpackningar som samlats in under ett år i Sverige ställdes på rad skulle de räcka ett helt varv runt jorden.

Källa: FTI och Materialvärlden