Saira Alladin blev Årets kraftkvinna 2018

6069
Saira Alladin, regionchef på Sweco. "Efter 18 år i energibranschen händer det fortfarande att jag måste övertyga människor om hur mycket erfarenhet jag faktiskt har gällande teknik och ledarskap. Med utmärkelsen får jag den respekt och det förtroende jag förtjänar utan att behöva bevisa något". Foto: Sweco.

Kraftkvinnorna är en förening som arbetar för att lyfta fram kompetenta kvinnor i energibranschen. Varje år ordnar föreningen en tävling om Årets Kraftkvinna. I år erhöll Saira Alladin, regionchef på Sweco den ärofyllda titeln.

Grattis Saira! Hur reagerade när du hörde att du blivit Årets kraftkvinna?

– Jag hade ingen aning om att det skulle bli jag. Först förstod jag inte att det var mig de pratade om när motiveringen lästes upp. Jag kände mig otroligt glad och hedrad och och svävade på moln efter att jag förstått att det var jag som vann priset.

Vad består priset av?

– Priset består av diplom, lunch med energiministern och samtliga generaldirektörer inom branschen samt en otroligt stor ära!

Vad betyder priset för dig?

– Väldigt mycket. Efter 18 år i energibranschen händer det fortfarande att jag måste övertyga människor om hur mycket erfarenhet jag faktiskt har gällande teknik och ledarskap. Med utmärkelsen får jag den respekt och det förtroende jag förtjänar utan att behöva bevisa något.

Berätta om din roll på Sweco?

– Jag är regionchef på Sweco. Där ansvarar jag för enheten Kraftsystem som omfattar 140 medarbetare och 10 gruppchefer utspridda från Malmö i söder till Luleå i norr. Arbetsuppgifterna varierar med allt från utredningar i tidigt skede till projektering och besiktningsuppdrag i slutskede. Cirka 10 procent av omsättningen utgör internationella uppdrag, främst i Afrika där vi får i uppdrag att öka elektrifieringsgraden i byar och städer.

Hur hamnade du på Sweco?

– På Sweco har jag arbetat i snart 12 år. Jag har en bakgrund inom projektering av högspänningsställverk och varit anställd på ABB Substations och ÅF. Jag har också kört eget företag.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

– Att jag får driva riktigt komplexa energiprojekt i Sverige och utomlands tillsammans med duktiga kollegor. Att jag har möjlighet att utveckla verksamheten självständigt med stort eget ansvar.

Vilka utmaningar finns det?

– Energiomställningen kommer att ställa höga krav på nytänk och innovation samtidigt som vi har en enorm kompetensbrist. Vi måste bli bättre på att skola in yngre medarbetare och bevara den kompetens som redan finns. Vi måste också öka attraktionskraften inom branschen för att fler, både kvinnor och män, ska söka sig till oss och stanna kvar.

Till sist, om du var energiminister för en dag vad skulle du göra då?

– Jag skulle se till att få en ändring i affärsmodellen kring energilagring. Utforma ett tydligare regelverk så att det blir lönsamt för elbolagen att investera.

Fakta

Namn: Saira Alladin
Ålder: 40
Yrkestitel: Regionchef Kraftsystem
Bor: Kungsholmen, Stockholm

Läs mer om Kraftkvinnorna och varför Ellevio sponsrar föreningen, här.