Semestra klimatsmart med hjälp av kalkylator

931
– Den som vill resa mer miljömedvetet bör hålla sig på marken. Semester med tåg i Norden är i stort sett alltid ett bra tips och oftast också i Europa, säger Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers Tekniska Högskola.

Klimatsmart Semester heter ett Göteborgsbaserat nätverk vars ambition är att bidra till en mer hållbar turism. De har tagit fram en kalkylator med vilken du själv kan räkna ut utsläppen för ditt val av färdmedel och boende under semestern.

Nätverket Klimatsmarta semestrar består av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg och Västsverige. Tillsammans vill de visa på att det går att semestra med en lägre klimatpåverkan. De har därför tagit fram ett digitalt verktyg som bygger på studier av svenskars semestervanor.
Kalkylatorns beräkningar är baserade på genomsnittsvärden för olika sorters färdmedel och boenden under semestern.

LÄS OCKSÅ: Klimatsmart sommarstuga i finska skärgården

Huvudman för projektet är Centrum för turism vid Göteborgs universitet. Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers Tekniska Högskola, har varit ansvarig för allt sifferunderlag och för den metodrapport som har tagits fram.

– Den som vill resa mer miljömedvetet bör hålla sig på marken. Semester med tåg i Norden är i stort sett alltid ett bra tips och oftast också i Europa. Buss är ett annat bra alternativ liksom bil om du fyller bilen med passagerare och särskilt om bränslet inte är fossilt. Färjor orsakar dock höga utsläpp – allra högst utsläpp har snabbfärjor som faktiskt kan orsaka högre utsläpp än flyg, säger Jörgen Larsson, i ett pressmeddelande.

Bussen kan vara bättre än tåget

Förutsatt att det är många som färdas i samma fordon kan bilen med andra ord ses som ett relativt klimatsmart alternativ. Liksom bussen som sällan nämns som ett hållbart alternativ.

Faktum är att det finns sträckor i Europa som fortfarande trafikeras av dieseltåg, vilket innebär ett högre genomsnittligt utsläpp än för bussresor.
– Inom Europa är buss bättre än tåg, räknat till att bussen har en 60-procentig beläggningsgrad. Den drar inte så mycket, men samtidigt kan man åka väldigt många i en buss, säger Jörgen Larsson till GP.se.

Sett till mängd utsläpp är dock tåg det bästa valet av färdmedlet i Sverige – enligt Klimatsmart Semesters studie.

Sex semestertips från Klimatsmart Semester

1. Bergen via Bergensbanen. Bergen kombinerar en storstads kulturutbud med vidunderligt vacker natur och resan dit på den spektakulära Bergensbanen är en upplevelse i sig.

2. Venedig med nattåg. Ta dig smidigt till en av Europas vackraste städer med ÖBB:s nattåg. Njut av arkitekturen, maten och kulturen i det italienska paradiset.

3. Köpenhamn på cykel. Danmarks huvudstad är som gjord för att upptäckas på cykel. På Öresundståget mot Köpenhamn kan du dessutom ta med dig cykeln ombord.

4. Midnattssol på Lofoten. Nattåget upp till Narvik gör resan mycket behaglig och väl på Lofoten är vyerna över fjällens möte med oceanen häpnadsväckande.

5. Fyll bilen och semestra vid Polens riviera. Ta bilen till Trelleborg och därefter färjan till
Świnoujście. Med bil kör du sedan till den uppskattade badorten Sopot.

6. Båtluffa i Göteborgs södra skärgård. Cykla eller åk spårvagn från centrala Göteborg till Saltholmen där båtturer till hela södra skärgården erbjuds. Det finns även möjlighet att paddla kajak mellan öarna.

Källa: Klimatsmartsemester.se, gp.se och Mistra Urban Futures

LÄS OCKSÅ: Hotellet i Norge som ger mer energi än det förbrukar