Senaste flugan – barnvagn med eldrift

1857
Det finns två integrerade elmotorer i bakhjulen, smarta sensorer och en blåtandsmodul som kopplar upp tekniken mot en mobilapp. Sensorerna mäter barnvagnens hastighet och acceleration samtidigt som de bedömer underlaget den rör sig på. Men den kör inte av sig själv. Foto: Bosch.

Nytt på innovationsfronten är en barnvagn med elektriska motorer i bakhjulen har utvecklats. Motorerna hjälper till att driva vagnen i uppförsbackar och bromsar automatiskt om föräldern släpper handtaget. Smart eller onödigt? Avgör själv!

Det mesta som har hjul har redan elektrifierats, men nu är det alltså dags för barnvagnar att få el-skjuts. Att 9 av 10 föräldrar värderar komfort och säkerhet högst när de väljer barnvagn var utgångspunkt när Bosch utvecklade sitt nya elektriska eStroller System. Ett system som på en bråkdel av en sekund kan räkna ut och anpassa sig efter vad föräldern vill göra.

LÄS OCKSÅ: Eldrivna brädor surfar på elektrifieringsvågen

Systemets drivenhet består av två integrerade elmotorer i bakhjulen, smarta sensorer och en blåtandsmodul som kopplar upp tekniken mot en mobilapp. Sensorerna mäter barnvagnens hastighet och acceleration samtidigt som de bedömer underlaget den rör sig på. Men den kör inte av sig själv – vagnen behöver alltid användarens ansträngning för att kunna ge assistans.

Hjälp i uppförsbackar

I uppförsbackar hjälper motorerna automatiskt till med att driva på vagnen, på samma sätt som hos en elcykel. I en nedförsbacke bromsas istället vagnen och vid ojämnt underlag håller systemet vagnen på en stadig kurs – även med bara en hand på handtaget.

Användaren kan välja mellan tre nivåer av elektrisk hjälp tack vare den tillhörande smartphone-appen. Vagnen i sig har inga extra knappar eller gashandtag utan alla smarta funktioner styrs med appen.

LÄS OCKSÅ: Energisnåla Seabubbles – en bubblare inom eldrivet

Samma slags batteri som i verktyg

Barnvagnen har ett 18-volts litiumjonbatteri – vilket är samma slags batteri som används i många av Bosch elverktyg. Det innebär att barnvagnsbatteriet även kan användas för att driva andra enheter och tvärtom.

Att ladda batteriet fullt tar cirka två och en halv timme. Det fulladdade batteriet har sedan en räckvidd på cirka 15 kilometer, beroende på den vald assistansnivå och barnvagnens vikt. Tar batteriet slut kan ändå barnvagnen användas precis som en ”vanlig” vagn.

Ladda mobilen under promenaden

Barnvagnen har ett USB-uttag som möjliggör laddning av exempelvis mobiltelefoner. Den app som hör till vagnen kan också användas för att aktivera en antistöldfunktion. Försöker någon obehörig dra iväg vagnen ljuder en larmsignal och parkeringsbromsen aktiveras.

Den första barnvagnen med Bosch eStroller System lanseras i början av 2020 tillsammans med den svenska barnvagnstillverkaren Emmaljunga. Vagnen kommer att heta NXT90e.

Källa: Bosch och Emmaljunga