Simulerad solsemester på äldreboenden

834

I pandemins spår har ensamheten, speciellt hos våra äldre, blivit påtaglig. För att minska nedstämdhet och ge energi erbjuder vissa äldreboenden solterapi i så kallade solrum. Solrummen har ofta en liten sandstrand, de ger briskänsla och man får höra vågskvalp.

Solrummen har blivit succé på hundratal kommunala och privata vård- och omsorgboenden, äldreboenden, särskilda boenden och dagliga verksamheter för äldre. Det handlar om simulerat solljus inomhus, jämförbart med äkta solljus, men med kontrollerad låg UV-dos.

– Med starkt ljus upp till 30 000 lux, infraröd värme, inbyggt bakgrundsljud av vågor och integrerad fläkt för briskänsla skapar solsimulatorn en helhetsupplevelse som stimulerar alla sinnen, en slags simulerad solsemester, berättar Mirka Storm, försäljningsansvarig för Sunwell solsystem som är ett svenskutvecklat koncept.

LÄS ÄVEN: Ladda batterierna på lunchen

Paradisstrand, bris och vågbrus

Anledningar att vilja investera i solrum kan vara många. Alexzandra Sandström, värdinna på Amnegårdens äldreboende i Gullspång förklarar att solrummet är ett upplevelserum där alla sinnen berörs genom en helhetsupplevelse. Hon beskriver hur ett besök kan se ut.

– Du kliver in i vårt solrum där det finns en liten sandstrand och en fondvägg som föreställer en paradisstrand för att förstärka känslan av en utlandssemester. Därefter tar du av dig skorna, ställer in en behaglig valfri temperatur och sätter på lugnande vågskvalp samtidigt som du känner en sval havsbris. Du kan också sätta på klassisk musik om du föredrar det. Sedan är det bara att slå sig ned i en bekväm solstol, koppla av och njuta – med solglasögon på eftersom ljuset är starkt. Vatten och fina glas har vi ställt fram och snacks får man ta med sig om man vill. Man sitter i max en timme men de flesta stannar runt 30 minuter.

LÄS ÄVEN: Så viktig är belysningen för din hälsa

Energiinjektion

På Amnegården har man plats för fem personer, men man kan också komma själv. De som inte klarar av att komma ensamma tar med sig personal, förklarar Alexzandra och berättar att hon hittills bara hört positiva kommentarer från sina äldre besökare.

– De säger att solstunden hjälper mot mycket, bland annat mot värk i kroppen, nedstämdhet, att de får energi och känner sig mycket gladare efteråt. Många är lyckliga över att få doppa fötterna i den solvarma sanden och få återuppleva sina resminnen. Även den sociala samvaron spelar stor roll då de får uppleva gemenskap genom att träffa andra.

Hon tillägger att även personalen nyttjar solrummet när de har rast eller efter jobbet för att fylla på med lite energi i form av solljus.

– Jag har testat det själv och tycker det är toppen!

LÄS ÄVEN: Rätt belysning i alla rum

FAKTA SOLRUM

Solrum finns på ett hundratal kommunala och privata vård- och omsorgboenden, äldreboenden, särskilda boenden och dagliga verksamheter för äldre runt om i Sverige. Till de positiva effekterna hör att man får mer energi, lindring av värk i kroppen, man känner sig gladare, solrumsbesöken kan bidra till en social samvaro. Vissa äldreboenden har även märkt en minskad förbrukning av lugnande läkemedel efter regelbundna besök i solrummet.

Här hittar du Sunwells solrum inom äldrevården.