Självkörande bilar testas i Göteborg

660
Transportstyrelsen kräver att de självkörande bilarna inte får köra snabbare än 60 kilometer i timmen när den autonoma funktionen är på. Volvo XC90, en självkörande bil. Foto: Volvo Cars.

Volvo får fortsätta med sin testkörning av självkörande bilar i Göteborg. Men bilarna får inte köra snabbare än 60 km i timmen, de får inte göra filbyten och föraren måste vara specialutbildad och hela tiden ha minst en hand på ratten.

Det är Transportstyrelsen som gett Volvo Cars tillstånd med testkörningen av självkörande bilar i Göteborg. Tillståndet gäller fram till december 2019 och de vägar som berörs är E20, E45, riksväg 40, samt flera leder runt Göteborgs stad. Om detta rapporterar gp.se.

Projekt med restriktioner

Tillståndet att testköra de självkörande bilarna kommer dock med strikta restriktioner. Transportstyrelsen kräver exempelvis att de självkörande bilarna inte får köra snabbare än 60 kilometer i timmen när den autonoma funktionen är på. Dessutom måste föraren vara specialutbildad av Volvo och han eller hon måste hela tiden ha minst en hand på ratten. I de första försöken är det Volvos egna ingenjörer som utför testerna. Vidare får bilarna inte göra filbyten eller köras på vägar där det finns gångtrafikanter.

Volvos framtidsvision

I slutet av 2018 visade Volvo Cars upp sin framtidsvision – ett självkörande koncept som går under namnet 360c. Kort sammanfattat går det ut på att morgondagens resenärer satsar på bekvämlighet och tar en självkörande elbil istället för flyget till städer inom 30 mil.

Enligt GP sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson följande om projektet: ”Branschen kommer att förändras under de kommande åren och Volvo ska leda den förändringen i vår industri. Det handlar inte bara om att sälja bilar utan att erbjuda tjänster för mobilitet”.

Källa: gp.se