Skövde kommun satsar på solceller

725

Nu har solcellsboomen kommit till Skövde kommun och i år ska fyra byggnader få egna anläggningar, bland andra äldreboendet Solgården i Tidan. På detta vis sparar kommunen 350 000 kronor om året i elkostnader.

De byggnader i Skövde kommun som ska få solcellsanläggningar i år är Västerhöjd, Rydskolan, Tidans äldreboende Solgården och Dalvägens förskola. Totalt byggs 2 450 kvadratmeter solceller som ska producera cirka 350 000 kWh per år. Hållbarheten beräknas till 30 år och avskrivningstiden är elva år. Budgeten för de fyra anläggningarna är tre miljoner kronor och man får bidrag från länsstyrelsen på 450 000 kronor, skriver Skaraborgs Allehanda.

Äldreboendet i Tidan lönsamt

Skövde kommuns fastighetschef Ingemar Linusson berättar för Ellevio att kommunen satsar övergripande på solceller. Men att de startar med byggnader där man har verksamhet året runt, exempelvis som Tidans äldreboende.

– Det är mest lönsamt och vi får snabbast återbetalning, menar fastighetschefen och förklarar vidare:

– Solcellerna ger mest el/energi under sommarmånaderna. Under denna period är bland annat skolor stängda och behovet har minskat. För fastigheter med boende har vi lika stor el-förbrukning i juli som i december. Det innebär att det är mer lönsamt med solceller när vi kan använda dem, det vill säga när de producerar som mest.

Vad är nästa steg? När beräknas det bli klart?

– Just nu befinner vi oss i ett upphandlingsskede men räknar med montage före sommaren.

Vad betyder denna solcellssatsning för kommunen?

– Det här är en viktig miljösatsning i vår ambition att profilera kommunen som miljömedveten.
I år finns tre miljoner kronor i budgeten för solcellsanläggningar, och inför 2020 hoppas Ingemar Linusson att politikerna avsätter åtta miljoner.

Har ni några andra byggnader som står på tur i Skövde kommun?

– Det kommer att bli äldreboende i Timmersdala och Stöpenskolan.

Källa: Skaraborgs Allehanda samt egen intervju.
Läs ocksåAllt du behöver veta om solceller