Snart kan du köpa solceller på Ikea

745
Solstråle är enligt Ikea.se ”ett komplett, nyckelfärdigt solenergisystem som innehåller alla produkter, tjänster och garantier som behövs”. Foto: IKEA.

Redan idag säljer Ikea solceller i Tyskland, Italien, Belgien, Holland och Polen. Och nu är det snart dags för de svenska varuhusen att dra igång försäljningen. Målet är att sälja solceller på samtliga marknader senast år 2025.

På sin hemsida skriver Ikea att de efter sommaren 2019 ska börja sälja solcellspaneler i Sverige. Hållbarhetschef Jonas Carlehed menar ”de vill hjälpa sina kunder att göra en investering i sitt hem som är bra för klimatet och plånboken”.

Läs också: Familjen Ridderstedt skaffade solceller för miljöns skull 

Under namnet Solstråle säljer Ikea redan sina solceller i Tyskland, Italien, Belgien, Holland, Polen och Schweiz. Tidigare fanns solcellerna även till försäljning i Storbritannien, men som ett led av neddragningar i statliga subventioner togs de bort från sortimentet.

Läs också: 5 frågor från projektledaren inför en solcellssatsning

Klart med samarbetspartner

Solstråle är enligt Ikea.se ”ett komplett, nyckelfärdigt solenergisystem som innehåller alla produkter, tjänster och garantier som behövs”. Solcellspaneler, växelriktare, montagesystem och installation ingår i paketet och kunden kan även få hjälp med bygglovs- och solcellsbidragsansökningar.

I de länder där solcellerna säljs har Ikea slutit avtal med en befintlig aktör som sköter installationen. I Sverige blir denna samarbetspartner företaget Svea Solar. Svea solar kommer att hantera alla produkter som ingår samt installation.

Försäljningen av solceller kommer inte att ske i platta paket. Inga fysiska produkter kommer att finnas på varuhusen utan all försäljning kommer att ske genom IKEA.se.

Det är ännu inte klart vad solcellerna ska kosta, exakta priser går Ikea ut med i samband med lansering.

Solels-produkterna kommer att säljas både till privatkunder och företag men det är hushållen som väntas bli de främsta köparna.

Källa: Ikea
Läs också: I Shanghai levereras alla Ikea-paket med elfordon