Grön el ger grön öl i Nynäshamn

982
Campus Nynäshamn håller till i Nynäshamns sjukhusbyggnad och det är på det taket som solceller ska installeras.

På Campus Nynäshamn erbjuds bland annat yrkeshögskola för bryggeritekniker. Till hösten startar också en utbildning i solcellsteknik.

Då passar man på att slå flera flugor i en smäll – solcellseleverna får montera solceller på taket till kommunens sjukhus, vars energi bryggerieleverna kan använda när de brygger öl.

I höst startar en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till solenergitekniker på kommunala Campus Nynäshamn. I utbildningen får eleverna rent praktiskt lära sig att installera och underhålla solceller. Dessutom ingår bland annat undervisning i fallskydd, projektledning och rådgivning till kunder. Och ju högre efterfrågan på solceller, desto större behov av kvalificerade tekniker.

Intresse för hållbara yrkesval

– Vi märker att det finns ett intresse för den här utbildningen. Man kan säga att det är två olika kategorier av personer som hör av sig och ställer frågor om den. Den ena gruppen är de som framför allt är tekniskt intresserade och den andra gruppen är de som är engagerade i hållbarhetsfrågor och vill jobba med något där de får bidra till en bättre framtid, berättar Martine Prinselaar, på Campus Nynäshamn, till tidningen Nynäshamnsposten.

Läs mer: Allt fler producerar sin egen el

Campus håller till i Nynäshamns sjukhusbyggnad och det är på det taket som solcellerna ska installeras. Den el som genereras kommer alltså delvis att användas av Campus Nynäshamn själva.

– Campus Nynäshamn har också en yrkeshögskoleutbildning för bryggeritekniker och planen är att de ska använda energin från solpanelerna till att brygga ”grön” öl, berättar Martine Prinselaar för Nynäshamnsposten.

Källa: Nynäshamnsposten