Solceller för rookies

4096

Solceller är en smart investering, för både din plånbok och för miljön. Men det finns vissa saker du behöver tänka på innan du installerar dina solceller. Här svarar Ellevios expert Albin Kjellberg på vanligaste frågorna om solceller.

Fråga 1. Är det tillräckligt med sol där jag bor?
Det är en befogad fråga. På nätet finns flera så kallade solkartor som visar var solen skiner och hur mycket. Gå in här på Svensk solenergi

Fråga 2. Var ska jag installera solcellerna?
Här behöver du gå runt i trädgården och kolla upp var solen lyser mest timmar. Det kan tyckas självklart, men ju skuggigare plats, desto mindre soltimmar och desto mindre el. Vanligast är att solpanelerna monteras på tak, där kommer de bort från skrymmande hus och träd, samtidigt som de inte påverkar tomten. Kolla upp hur solen faller över dygnet så att du får maximal solinstrålning på dina paneler och kan montera dem där solen lyser mest timmar. Det kan låta självklart, men ju soligare plats, desto fler soltimmar och desto mer el.

Fråga 3. Behöver jag bygglov för att installera solcellerna?
Ja, på vissa kommuner är det nödvändigt. Kolla upp vad som gäller i god tid, alltså.

Fråga 4. Finns det bidrag att söka för att installera solceller?
Ja. Antingen kan du ansöka om ett investeringsbidrag som täcker en del av kostnaden, eller så kan du ansöka om rotbidrag för att få avdrag för själva installationskostnaden.

Läs mer om bidragen här på Energimyndigheten och på Ellevio

Fråga 5. Lönar det sig att installera solceller?
Ja. Man räknar med att du får tillbaka pengarna du satsat inom tio år. Det är så pass b ra avkastning idag att många anser att det är lönsamt att låna för att installera solceller.

Fråga 6. Kan jag installera solcellerna överallt?
Ja. Men eftersom solcellspaneler håller i 25-30 år är det viktigt att underlaget är i gott skick. Du bör alltså kolla taket noga innan du installerar dem.