Solcellsdrivna Silent 55 – tystast på havet?

551
På båtens tak sitter 30 stycken solpaneler som under loppet av en dag kan ge totalt 60 kWh. Foto Silent Yachts.

Silent 55 heter en 16,7 m lång motorbåtskatamaran som, precis som namnet antyder, är en tyst historia. Båten drivs med elmotorer och stora solpaneler på taket vilka ger tillräckligt med energi även för längre färder.

Australiensaren Michael och hans fru Heike Köhler har stor erfarenhet av livet till havs. Efter 23 år och tiotusentals avverkade sjömil var Michael och Heike övertygade om att det måste finnas bättre sätt att hantera energiförsörjning och drift av båtar.

– Vi irriterades av det faktum att en konventionell segelbåt använder motorn 50 procent av tiden. Och hela energisystemet kan inte täcka båtens totala förbrukning utan att köra generatorn, säger Michael Köhler till Yachting World.

Läs också: Passagerarfartyget som drivs av vindkraft

Påminner om en segelbåt – men utan segel

Michael och Heike sålde sina båtar och började istället att utveckla soldrivna katamaraner. En av modellerna är Silent 55, en 16,7 meter lång och 8,4 meter bred båt som tagit fem år att få fram. På taket sitter 30 stycken solpaneler som under loppet av en dag kan ge totalt 60 kWh. Båten, som premiärvisades på Cannes Yachting Festival i september förra året, sägs vara världens första havsgående helt sol- och eldrivna katamaran.

Prestandan och den tysta upplevelsen hos Silent 55 är densamma som hos en segelbåt – men utan segel. Elsystemet är kopplat till 28 litiumbatterier på totalt 140 kWh och två 135 kW-motorer ger en toppfart på 20 knop. Katamaranen ska, enligt företaget själva, kunna färdas 160 kilometer om dagen i flera veckor i följd.

Är du nyfiken på hur båten ser ut hittar du en video här.

Källa: Yachting World, Båtliv och Ny teknik
Läs också: Energisnåla Sea Bubbles – en bubblare inom eldrivet