Solcellskurs för kvinnor – en riktig energiboost!

1606
Mariann Meyers solcellskurser lockar kvinnor i alla åldrar, från olika orter och med olika yrken. Den gemensamma nämnaren är att de alla vill lära sig mer om solceller och solenergi. Foto: privat.

Mariann Meyer är höghöjdstekniker och solcellsinstallatör. I somras höll hon i solcellskurser riktade enbart till kvinnor. Hon tycker att kurserna behövs eftersom kvinnor kan ha andra frågeställningar än vad män har. Dessutom brukar det bli ett öppnare samtalsklimat i rena tjejgrupper.

Mariann Meyer är certifierad höghöjdstekniker. Det betyder att hon har licens att arbeta på höga höjder. Den kompetensen fick henne att börja montera solceller på tak. Det ledde i sin tur till förfrågan från ETC om hon kunde tänka sig att hålla i solcellskurser.

– Det lät jätteroligt eftersom jag och min man driver ett företag som sysslar med hållbarhetsfrågor och tycker det är viktigt att sprida kunskap om det. Men mitt krav var att kurserna skulle hållas specifikt för kvinnor. Önskemålet hade Mariann för att hon tyckte det var viktigt att komma i kontakt med just den målgruppen.

– Oftast är det kvinnorna i hushållet som initierar solceller och ser till att det verkligen blir av sedan brukar mannen ta vid. Men jag tyckte att det är viktigt att involvera kvinnor från början till slut, så att de får grepp om hela installationsprocessen.

Solcellssnack och skratt
Mariann Meyer är certifierad höghöjdstekniker. Det betyder att hon har licens att arbeta på höga höjder. Foto: privat.

Marianns solcellskurser lockade ett tjugotal kvinnor i alla åldrar, från olika orter och med olika yrken. De hade en gemensam nämnare, de ville alla lära sig mer om solceller och solenergi. Vilket egentligen inte är något nytt, förklarar Mariann.

– Redan på 80-talet pratades det om solceller och allt man kunde göra genom att ta vara på solenergin, men då var få intresserade. Nu är det en hel annan situation i och med den pågående klimatdebatten. Det är jättekul!

Är det då någon skillnad på att hålla kurs för kvinnor jämfört med män? Mariann skrattar.
– Ja, vi har mycket roligare. Det blir mer öppna diskussioner, större bredd på frågorna och mer skratt. Man får en riktig energiboost. Nej, skämt å sido, jag vill inte generalisera men av erfarenhet brukar män vara mer fokuserade på tekniklösningar, gradantal, maximal optimering och liknande. De är mer detaljinriktade än vad kvinnor brukar vara.

Mansdominerad bransch

– Den här branschen är av tradition mansdominerad men jag har arbetat med solenergi länge och har träffat en mängd kvinnor som är minst lika kunniga som männen är. Det är bara att fler måste våga.

Den här månaden håller Mariann i en ny solcellskurs för kvinnor och framöver hoppas hon på ytterligare kurser.
– Intresset är stort vilket är väldigt roligt. Och flera av mina kursdeltagare har haft hjälp av sina nya kunskaper inte bara teoretiskt utan även praktiskt, säger hon och berättar att några av kursdeltagarna nu blivit arbetsledare för solcellsinstallationer på sina jobb, och ett annat par håller som bäst på att installera solceller på sitt hus.
– Det är inspirerande och känns att kursen verkligen gjort nytta, avslutar hon.