Stor efterfrågan på kvinnliga nätverk inom teknik

364
Syftet med konferensen, Women in Tech, är att inspirera kvinnor att välja och stanna kvar inom yrkeskarriärer kopplade till teknik. Foto: Hilda Arneback.

Det finns ett stort intresse för fysiska mötesplatser hos kvinnor med tekniska yrken. Ett exempel är konferensen Women in Tech vars biljetter sålde slut på 45 sekunder.

– Det finns behov av kvinnliga förebilder och att öppna fler perspektiv för vad man kan göra inom teknik, säger Maria Norberg, en av grundarna till Facebookgruppen Teknikkvinnor.

Linda Lindström från Beteendelabbet var en av föreläsarna på årets event. Foto: Hilda Arneback.

Sedan fem år tillbaka arrangeras Women in Tech på internationella kvinnodagen i Stockholm. Syftet med konferensen, som är den största i sitt slag, är att inspirera kvinnor att välja, och stanna inom, yrkeskarriärer kopplade till teknik. När biljetterna släpptes i år sålde de slut på rekordtiden 45 sekunder.

Läs också: Switch – för ökad jämställdhet

– Det är roligt att biljetterna går åt så extremt snabbt, det visar vilket oerhört stort intresse det finns för konferensen. Den bara fortsätter att växa för varje år, säger Elin Eriksson, Brand Manager och projektledare för Women in Tech.

En annan konferens är Female Network Forum vars ambition är att lyfta fram olika nätverk för kvinnor inom it och teknik. Konferensen, som arrangerades den 27 februari i Göteborg, blev fullbokad på en vecka.

Viktigt att mötas och byta erfarenheter

Nataly Duyko, kommunikationsansvarig på teknikkonsultföretaget Sigma Technology och en av medgrundarna till Female Network Forum, tror att det ibland kan kännas ensamt på arbetsplatser för kvinnor som arbetar inom it- eller tekniksektorn. Därför är det av stor vikt att kunna mötas och byta erfarenheter.

– Sådana här mötesplatser kan vara ett sätt för dem att nätverka, få ny inspiration, se vilka möjligheter det finns i branschen och få nya kontakter, säger Nataly Duyko till Ny Teknik.

Här möts kvinnor som arbetar inom it- eller tekniksektorn för att utbyta erfarenheter. Foto Hilda Arneback.

Det finns idag flera digitala nätverk där kvinnor inom teknikyrken kan ställa frågor till varandra. Maria Nordberg är en av grundarna till Facebookgruppen Teknikkvinnor med drygt cirka 26 000 medlemmar. Hon menar att nätverken blir så här stora för att det finns ett behov av att känna sig i majoritet när man oftast är i minoritet på sin arbetsplats.

Läs också: E-sportevent för tjejer blev en succé

– Det finns behov av kvinnliga förebilder och att öppna fler perspektiv för vad man kan göra inom teknik och få inspiration till vilka kliv man kan göra i sin karriär, säger Maria Norberg till Ny Teknik.

Facebookgruppen Teknikkvinnor har frågat sina medlemmar om vad de saknar och en betydande del – mellan 50 och 70 procent – efterfrågar fysiska nätverk. Därför har åtta lokala och regionala nätverk bildats genom vilka träffar ska anordnas på olika platser i Sverige.

Källa: Women in Tech och Ny Teknik

Läs också: Ellevio vill se fler tjejer inom e-sport, musik och fotboll