Stort intresse för solceller på digital informationsträff

458
Ca 160 personer deltog i Ellevios webbsända seminarium om solceller.

När flera fysiska solcellsmässor ställdes in föddes idén hos Ellevio om att istället ordna ett digitalt kundevent med fokus på solceller. Sagt och gjort, 26 maj hölls ett välbesökt webbsänt seminarium om solceller för anmälda kunder.

Ellevio bjöd in till webbinariet via externa kanaler, såsom nyhetsbrev, sociala medier och den egna webben. Totalt 280 anmälningar kom in, ungefär 160 av dem deltog. En anledning till glappet mellan anmälningar och deltagare tros vara den hårda konkurrensen med det strålande sommarvädret just den dagen. Men en av webbinariets arrangörer, Adam Lodhag ansvarig för solcellskunder på Ellevio, tycker ändå att webbinariet var en succé:

– Alla som har varit involverade i detta är väldigt nöjda över antalet deltagare. Interaktionen med deltagarna var bra. De hade många frågor och frågorna var väldigt detaljerade så de var helt klart pålästa. De satte oss verkligen på prov och det var kul, säger Adam Lodhag.

De vanligaste frågorna

Allt som allt så ställdes 22 frågor under webbinariet. Tyvärr hanns inte alla frågor med, men eftersom deltagarna hade möjligheten att gilla frågorna och därmed visa talarna vilka frågor som var av mest intresse, sorterades de viktigaste frågorna ut och besvarades. Här är topp tre av de frågor som ställdes:

1.     Finns det en rekommendation för hur stor anläggning man ska ha i förhållande till den förbrukning man beräknas ha?

Svar: Normalt sett förbrukar vi mest el på kvällen, medan solcellerna producerar mest el under dagen då solen lyser och vi inte är hemma. All el som du inte själv använder blir så kallad överskottsel som matas in på elnätet. Det är den el du får betalt för. Förutsättningarna för ditt tak påverkar hur stor anläggning du kan ha, men säkringsstorlek påverkar hur stor din anläggning kan vara.

2.     Om man vill komplettera med batterier efter installationen, måste de anmälas och godkännas av Ellevio?

Svar: Det stämmer att utökning av befintlig anläggning och/eller kompletteringar av t ex batterier ska anmälas till och godkännas av Ellevio. Genom att skaffa batterilagring kan du använda mer av din egenproducerade el. När du under dagen producerar mer el än du för stunden använder kan du då lagra överskottelen i dina batterier. Den el du sedan använder på kvällen kommer i första hand från dina batterier.

3.     Hur lång är normaltiden för Ellevio att besvara en ansökan?

Svar: Efter att vi har fått in en komplett anmälan tar det normalt 10 arbetsdagar innan vi ger installatören ett godkännande att påbörja installationen på plats, förutsatt att elnätet inte behöver förstärkas. När installatören är klar på plats så ska en färdiganmälan skickas in till oss och efter det byter vi din elmätare om det behövs. Normalt sett sker mätarbyte inom 15 arbetsdagar.

Bra respons

Efter webbinariet skickade Ellevio ut en enkät till alla deltagare för att få deras återkoppling på hur de upplevde webbinariet.

– Överlag fick vi väldigt bra respons på eventet. Framförallt så tycker jag det är väldigt kul att deltagarna tycker att deras nyfikenhet och intresse kring solceller ökade, och även förståelsen, säger Adam.

 

Det kommer fler webbinarier

Adam och kollegorna har definitivt fått blodad tand för att arrangera fler webbinarier framöver.
– Vi kommer använda oss av denna digitala form för att möta våra kunder i fortsättningen, säger Adam.

Vill du veta mer om hur du installerar solceller?
Besök ellevio.se/solceller för mer information om vad du bör tänka på innan och när du installerar solceller.