Svenskt solcellsmaterial fångar upp både utomhus och inomhusljus

334
Ett par hörlurar med det svenska företagets solcellsteknik är planerad till andra hälften av nästa år. Företagets VD, Giovanni Fili, visar ett trådlöst hörlurband med solceller. Foto: Exeger

Ett litet svenskt solcellsbolag med bas på KTH har fått en stororder på sin innovation av ett solcellsmaterial som fångar upp såväl inomhus- som utomhusljus. Beställningen har gjort att det bolaget nu är värderat till 6 miljarder kronor.

Uppmärksamheten runt det lilla svenska solcellsbolaget Exeger, med bas på Kungliga Tekniska Högskolan, har varit stor under det senaste året, skriver Veckans Affärer.

Det var i våras japanska Softbank valde att investera i företaget som utvecklat ett tunt solcellsmaterial som fångar upp såväl inomhus- som utomhusljus. Det är också det enda material som kan placeras på vilken produkt som helst för att ge ström med solen som energikälla. Investeringen gjordes innan bolaget hade en enda order på plats.

Hörlurar med solceller

Efter en tid gick Softbank Group in med ytterligare 10 miljoner dollar, cirka 100 miljoner kronor i bolaget. Det innebär att det svenska bolaget nu är värderat till hela 6 miljarder kronor. I våras tecknade bolaget sitt första kontrakt med ett av världens största konsumentvarumärken. Lansering av den första produkten – ett par hörlurar – med det svenska företagets solcellsteknik är planerad till andra hälften av nästa år.

Hörlurarna ska kunna klara upp till 168 timmar mellan laddningarna. Det förutsätter dock att användaren är utomhus minst två timmar per dag, och att ljuset är tillräckligt starkt. Hur mycket laddning hörlurarna får av artificiellt ljus inomhus framgår inte, skriver Ny Teknik.

Källa: va.se  nyteknik.se