”Sverige borde bli en förebild inom hållbarhet och smarta elnät”

237
Marja-Liisa Löw har alltid varit intresserad av energiområdet. Hon läste Teknisk fysik på KTH med energiinriktning och idag jobbar Marja-Liisa som Support Office Manager på Ellevio. Foto: privat.

Hon arbetar för ett smartare elnät. Som student var hon med i en teatergrupp och regisserade spex. Ett fritidsintresse hon haft nytta av i sin yrkesroll på Ellevio, menar hon på. Möt Månadens medarbetare Marja-Liisa Löw, Support Office Manager på Ellevio.

Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag är med i AMM2G-projektet som arbetar med att bygga grunden för ett smartare elnät som tex innebär att möjliggöra för kunden att förstå och kunna påverka sin elförbrukning. I projektet leder jag ett team som ska stödja utrullningen av de nya smarta elmätare som hjälper oss att bygga ett hållbart elnät i hela landet. Vi ska besöka nästan alla våra 900 000 kunder de närmaste åren och detta kräver noga förberedelse och planering.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Jag har alltid varit intresserad av energiområdet och läste Teknisk fysik på KTH med energiinriktning. Jag var övertygad om att jag skulle arbeta med produktion av energi men insåg ganska tidigt att distribution är lika viktigt. Tror att det var en föreläsare som berättade att ju stabilare och billigare el man fick tillgång till desto mer förbrukar man. Insåg där att om vi inte hittar en oändlig energikälla måste vi arbeta med att ta till vara på den energi vi har och hitta smarta lösningar för att hushålla med den på rätt sätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen. Det kan vara allt ifrån att lösa systemtekniska frågor med mitt team till att fundera på hur kunden Anna skulle vilja ha information om sitt kommande mätarbyte. Mitt team ska stödja många olika delar i projektet så det gäller att ha koll på väldigt många olika områden samtidigt.

Vilka är utmaningarna?

– Hållbarhet och hur vi sätter säkerhet i fokus i detta stora projekt med mycket logistik, transporter och människor i rörelse.

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt yrke?

– Eftersom jag arbetar i ett projekt med mycket deadlines så är nog den vanligaste frågan ”när kommer det vara klart?”

Berätta vem är Marja-Liisa utanför jobbet?

– Som småbarnsmamma blir det mycket lek och häng i park och natur. Jag gillar också att vara med familj och vänner i skärgården. Teater och musik är ett annat stort intresse och jag har regisserat och skådespelat ganska mycket i olika spex under min studietid. Där måste man vara bra på att hålla sig till manus men också improvisera. Jag tror att det har hjälpt mig i min yrkesroll på Ellevio. Att man håller sig till process och metod men måste kunna vara snabb på att läsa av situationer och kunna improvisera fram nya lösningar när det behövs.

Till sist. Om du var energiminister för en dag, vad skulle du göra då?

– Vi behöver alla vara med att bidra till energiomställningen och hushålla med de resurser vi har. Jag skulle som energiminister visa vägen genom handling och göra Sverige till en förebild inom hållbarhet och smarta elnät.

Fakta

Namn: Marja-Liisa Löw
Ålder: 37 år
Yrke: Support Office Manager
Bor: I en lägenhet i Stockholm.
Familj: Man och två barn, 2 och 5 år.