Sveriges första elcykel kom från Dalarna

5430
John Sohlberg, bygde- och släktforskare.

Trodde du att elcykeln var ett modernt påfund? Inte direkt. Sveriges första elektriska cykel introducerades redan 1940. Och idén kom från Dalarna.

”Första elektriska cykeln har introducerats i Sverige. Alla cykelbuds dröm förverkligad i en verkstad i Falun”, så löd rubriken på ett gulnat tidningsurklipp som pensionären, bygde- och släktforskaren John Sohlberg fann för en tid sedan.

Det var när John Sohlberg höll på med en dokumentation om Herdins Färgverk i Falun som han hittade urklippet i en gammal kartong med massor av andra handlingar. Artikeln kom från Södra Dalarnas Tidning och var daterad till den 18 december 1940, samma år som han själv föddes.

– Det gjorde det hela extra spännande, skrattar han och tillägger att det intressanta är också att elcykeln konstruerades precis när det var krig i världen och folk hittade på alla möjliga uppfinningar.

I artikeln går följande att läsa:

”Den första registreringen i Sverige av en elektrisk driven trampcykel ägde rum på tisdagen i Stockholm. Inför de i någon mån förundrade polismännen i polishusets trafikavdelning avslöjade fabrikör Bengt Herdin och konstruktören svetsaren Alvar Strandberg från Falun idén som hade kommit från Bengt Herdin”.

Cykeln som Bengt Herdin hade skapat var ingen långsam historia. Den gjorde mellan 30 och 40 kilometer i timmen, hade en lastkapacitet på 100 kilo och driftkostnaden var under 40-talet bara några ören per dag. Batterierna räckte för fem mils körning och de laddades under natten.

Själv kör John Sohlberg en hybridbil och hoppas att framtidens Sverige övertas av elbilar och elcyklar för miljöns skull. Men då behövs det fler laddplatser, konstaterar han.