Sveriges största LAN för tjejer och icke-binära på sportlovet

1136
E-sport är en fantastisk inkörsport för att få fler tjejer och icke-binära att välja tekniska utbildningar och söka sig till tekniska yrken. Foto: Ellevio.

Den 22 till 24 februari 2019 anordnas Sveriges största LAN för tjejer och icke-binära i Stockholm. Bakom evenemanget står organisationen Female Legends tillsammans med Ellevio. Målet är att uppmärksamma och uppmuntra tjejer som e-sportar och därigenom öka intresset för teknik.

– E-sport är en fantastisk inkörsport för att få fler tjejer och icke-binära att välja tekniska utbildningar och söka sig till tekniska yrken. Därför är vi oerhört glada över att få vara med och arrangera ett event som blir det största i sitt slag, säger Thomas Kult på Ellevio.

E-sport leder till teknikstudier

En studie från University of Sussex, England, visade nyligen att tjejer som ägnar sig åt e-sport är mer benägna att söka sig till tekniska utbildningar. Därför ser Ellevio satsningar som dessa som viktiga för att nå en mer jämställd energibransch. Företaget presenterade i början av förra året sitt jämställdhetsinitiativ Switch, för att få till strukturella förändringar i branschen och en viktig del är samarbetet med Female Legends.

– Vi har under flera år arbetat för att tjejer och icke-binära ska känna sig välkomna och inkluderade i e-sportvärlden. Stödet från Ellevio bidrar till att vi kan erbjuda Sveriges största LAN* för tjejer och icke-binära, vilket kommer ge deltagarna en trygg LAN-upplevelse som förhoppningsvis skapar minnen för livet, säger Liza Lind på Female Legends.

LAN och viktiga diskussioner

LAN:et, som sker den 22 till 24 februari på Ahouse i Stockholm, inkluderar även seminarier och paneldebatter på olika teman kring e-sport, jämställdhet och teknik.

– Vid sidan av LAN:et kommer vi ge utrymme för att diskutera och hitta lösningar kring några av de mest brännande frågorna inom jämställdhet, teknik och e-sport,” säger Liza Lind på Female Legends.
– Genom att samla beslutsfattare, experter och aktiva hoppas vi få fler att gå från ord till handling i dessa frågor.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till LAN:et.

* LAN står för Local Area Network, eller lokalt nätverk på svenska. Ett LAN-party innebär att flera datoranvändare träffas och kopplar samman datorerna för att spela datorspel mot varandra.

Om Female Legends

Female Legends är ett community som verkar för att tjejer ska vara en självklar del av e-sporten. Organisationen ordnar bland annat läger, LAN, turneringar och träningar för tjejer som vill tävla i e-sporter som till exempel League of Legends, Counterstrike eller Overwatch.