Tema: Elcykel

Ta hand om din elcykel – 7 skötselråd

Att köpa en elcykel är en bra, men ibland rätt dyr investering. Därför är det viktigt att cykeln håller länge. Här är tipsen som hjälper dig att ta hand om cykeln på bästa sätt.

Vill man att elcykeln ska hålla under lång tid är det viktigt att man tar hand om den på rätt sätt. Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If, ger här några av sina bästa tips.

1. Godkänd enligt Europastandard. Se till att cykeln du köper är certifierad, det betyder att den är godkänd enligt Europastandard. Då kan du vara säker på att cykeln håller rätt hastighet och att batterierna är pålitliga och uppfyller säkerhetskrav avseende explosionsrisk och brandfara.

2. Förvara batteriet rätt. Batterier är känsliga för väderförändringar. När det är under 10 plusgrader är rekommendationen att man förvarar batteriet inomhus när det inte används. Batteriet kan tappa 20 procent av kapaciteten vid nollgradigt och 40 procent om det är -15 °C.

3. Lagom laddat. De flesta elcykelbatterier bygger på Litium-Ion-teknologi. De är enkla att ladda och använda och har en liten självurladdning. Men vid långtidsförvaring, till exempel över vintern, bör batterierna varken vara fulladdade eller urladdade, utan laddade till 50–70 procent för att de ska hålla så länge som möjligt.

4. Parkera under tak. En elcykel har av naturliga skäl mer elektronik än en vanlig cykel och är därför mer känslig för väta. Ett gott råd är att försöka undvika att låta cykeln stå oskyddad utomhus långa perioder, även om de självklart klarar ett visst mått av väder och vind.

5. Motor och bromsar. Motorn är ofta av en typ som är underhållsfri. Går något sönder är det i regel utbyte som gäller. Däremot bör du kontrollera och justera bromsarna, byta bromsbelägg/bromsklossar när det behövs.

6. Vårda växlarna. Justera växlarna för att minska slitage på kedja och drev. På framhjulsdrivna elcyklar finns en planetväxel i anslutning till motorn som bör kollas och smörjas med fett vid 250 mil eller vartannat år.

7. Ha rätt lufttryck i däcken. När det är kallt minskar trycket i däcken, vilket ger ett högre rullmotstånd. Detta kan du kompensera genom att fylla på lite mer luft i däcken på vintern.

Läs också: Guide – Allt om elcyklar

Guide: Allt om elcyklar

Tema: Livskvalitet med elcykel

Läs mer