Tanka bilen med vatten: Mikaela från Dalarna forskar om förnybar energi

1781
Mikaela Görlin forskar i fysikalisk kemi. Hennes forskning inriktar sig på energirelaterade material som ska underlätta övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. Foto: Jan Gustafsson.

Tänk om man i framtiden skulle kunna tanka bilen med vatten? Mikaela Görlin från Dalarna är en av 18 unga forskare som tilldelas stipendium från Hans Werthéns fond för utlandsstudier. Hon forskar om att utveckla vätgas ur vatten med batterier som laddas med solenergi.

Mikaela Görlin forskar i fysikalisk kemi. Hennes forskning inriktar sig på energirelaterade material som ska underlätta övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. Under hennes studietid i kemi för förnybar energi vid Uppsala universitet, fick Mikaela intresse för ”vattenklyvning” hos växter, där vatten på ett naturligt sätt omvandlas till energi. Det här är fokus för hennes forskning även idag. Målet med forskningen är att utveckla så kallade hybridbatterier som en del av framtidens nya smarta lättviktsbatterier för transportsektorn.

– Batterierna ska kunna producera vätgas. Man ska också kunna köra bilen med bara batteriet och bli mer flexibel, säger Mikaela Görlin till dalademokraten.se

Drömmer om egen forskargrupp

Mikaela är en av 18 unga akademiker som fått årets stipendium av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) från Hans Werthéns Fond.
– Jag jobbar mot att få en karriär inom forskningen och samlar på mig resultat för att få en fast forskartjänst, säger hon.

Målet är att så småningom få leda en egen forskargrupp. Stipendiet ska hon använda till en fyra månader lång vistelse vid Massachusettes Institute of Technology i trakten av Boston (MIT).

Källa: iva.se, dalademokraten.se