Uddevalla först ut i storsatsning på elbussar

386
I de nya elbussarna finns mer plats för rullstolar och barnvagnar. Dessutom är varje sittplats försedd med ett USB-uttag där passagerare kan ladda sina mobiltelefoner. Foto: Thomas Harrysson.

Allt fler elbussar tar plats i trafiken. Inom Västtrafiks område kommer 60 nya elbussar att börja köra innan året är slut och ytterligare 160 nästa år. Först ut i omställningen till el är Uddevalla där fyra nya elbussar bidrar till en renare och tystare miljö.

Sedan tre månader tillbaka rullar fyra elbussar på linjerna 1 och 4 i Uddevallas lokaltrafik. De nya elbussarna är en del av ett mer omfattande byte till elbussar för hela Västtrafik – vars mål är att all stadstrafik ska vara eldriven innan år 2030.

Sammanlagt kommer 60 elbussar att rulla i Uddevalla, Borås, Lidköping, Ale och Göteborg innan året är slut. År 2020 väntas ytterligare 160 elbussar komma i drift i Mölndal, Partille och Göteborg.

– Det känns spännande och viktigt att vi nu kommer igång med satsningen för en mer hållbar kollektivtrafik. Tystare och renare bussar i våra städer minskar bullret, gör att människorna som bor där mår bättre samtidigt som det gör det möjligt att bygga tätare. Fördelarna är många, säger Johanna Eriksson Eknander, biträdande affärschef buss region på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Passagerare kan ladda under turen

Bussmodellen, som heter Volvo 7900e, är helt eldriven och laddas med grön el i depån. I bussarna finns mer plats för rullstolar och barnvagnar. Dessutom är varje sittplats försedd med ett USB-uttag där passagerare kan ladda sina mobiltelefoner och dylikt.

Källa: Västtrafik.se