Vanliga frågor kring solceller i Hudiksvall – energi- och klimatrådgivaren ger svar

1337
Johan Ringmar
Enligt Energimyndighetens uppskattning ökade solelen i landet med nästan 70 procent förra året. Även i Hudiksvall märker energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar av det växande intresset.

Lokala energi- och klimatrådgivare finns över hela landet. En av dem är Johan Ringmar, som ansvarar för regionen Hudiksvall och Nordanstig. Många av de frågor han får handlar om solceller och här ger han svar på vanliga funderingar. Visste du till exempel att solceller faktiskt kan fungera bättre och ge mer energi när det är kallt ute?

Enligt Energimyndighetens uppskattning ökade sol-elen i landet med nästan 70 procent förra året. Även i Hudiksvall märker energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar av det växande intresset.

LÄS OCKSÅ: Familjen Ridderstedt skaffade solpaneler för miljön skull

Hej Johan, hur ser intresset ut för solenergi i Hudiksvall idag?

– Det har varit ett ökande intresse för solceller under de senaste åren. Fler och fler bygger anläggningar och etablerade el-installatörer har också byggt upp kunskap kring anläggningar och montage. Det var en topp i antalet nya anläggningar under 2018 då det statliga investeringsstödet var 30 procent av totalkostnaden. Då installerades fler än 50 anläggningar i Hudiksvalls kommun. 2019 ändrades stödet till att vara 20 procent. Nu är det också många som installerar en anläggning och gör det med ROT-avdrag som motsvarar cirka 9 procent av totalkostnaden.

Vilka är det som satsar på solceller? Vilka är de främsta anledningarna tror du?

– Det är framförallt villaägare och ägare av större ekonomibyggnader på landet. Men företag och bostadsrättsföreningar är också med. Den främsta orsaken för privatpersoner är nog att man vill vara med och bidra i omställningsarbetet till hållbarare energiproduktion, och så vill väl alla att det ska vara ekonomiskt lönsamt. 

Det är inte för mörkt och kallt för solceller i Hälsingland?

– Nej, det är inte för mörkt och solcellerna fungerar bättre och ger mer energi när det är kallt ute. Men det är antalet soltimmar som avgör hur stor elproduktionen blir. Hälsingekusten ligger i topp på soltimmar i Sverige men man måste också förstå att vi i de mörkaste månaderna december och januari får räkna med att det inte blir någon stor elproduktion från solcellerna.

Om det kommer snö på solcellerna, ska man då upp på taket och skotta?

– Nej, det är så få soltimmar när du eventuellt har snö på solcellerna så det är inte värt besväret. Snön kommer också att åka av ganska snabbt när solen börjar värma.

Berätta om sol-safari – vad kommer att hända i området den 17 maj? 

– Den 17 maj 2020 kommer det att anordnas sol-safari i minst 18 län i Sverige. Då kommer folk som har installerat en anläggning att visa upp den för andra som är intresserade. Just nu pågår förberedelserna och i Hudiksvalls kommun kommer det att finnas tre stycken anläggningar att besöka. Mer information om detta kommer ut i april. Titta gärna in på energi- och klimatrådgivarnas hemsida www.energiochklimat.se när det är dags.

Har du några andra energitips att dela med dig av?

– Det är jätteroligt att det är så många som är intresserade av och vill satsa på solceller. Viktigast är ändå att spara energi eftersom det med ganska stor säkerhet är billigare att spara en kilowattimme än att producera en. Därför kan du börja med att byta ut din belysning till LED-armaturer och LED-lampor. Gärna med intelligent styrning, typ rörelsevakter och ljusreläer där det är lämpligt. Att byta en äldre frys till en ny med högsta energiklass är också bra, säger Johan och fortsätter:

Tänk också på att om du installerar en solcellsanläggning kommer den ibland att kunna producera mer el än du själv gör av med. Det här inträffar förmodligen mitt på dagen under de riktigt soliga månaderna. Den el du då inte förbrukar går ut på elnätet och säljs till andra användare. För närvarande får man 60 öre/kwh i skattereduktion för den el som har sålts ut på nätet. I många av de lönsamhetskalkyler som finns på nätet, tar man med den här skattereduktionen under hela kalkylperioden som kan vara 15 till 25 år. Man bör dock vara medveten om att skattereduktionen är ett politiskt beslut och vi vet inte i dagsläget hur länge det kommer att finnas kvar.

Källa: svt.se

LÄS OCKSÅ: Mer förnybar el i Hälsingland och Gästrikland