”Varje omorganisation och förvärv har mynnat ut i någonting bättre”

505

Hon har arbetat på företaget i 36 år och varit med om flera omorganisationer och förvärv. På fritiden sjunger hon i kör, yinyogar, vinterbadar och är en fena på att skala räkor snabbt. Möt månadens medarbetare, delprocesspecialisten Gunilla Larsson. 

Hej Gunilla. Berätta om din roll på Ellevio?
– Jag är delprocesspecialist och tillhör marknadsavdelningen. Projekten jag arbetar med handlar om förbättrad avbrottsinformation för kunderna, upphandling av kundservice och strömavbrottsanmälan via webben. Bland annat var jag delaktig i att ta fram avbrottskartan och MESSI som är verktyget som skickar information om strömavbrott till kunder via sms och/eller e-post. Det är jag stolt över! 

Hur hamnade du på Ellevio?
– Det började med att jag flyttade från Värmland till Göteborg där jag studerade till karttekniker. Efter studierna fick jag jobb på Vattenfall i Trollhättan. Men jag längtade hem och flyttade tillbaka till Värmland. 1985 fick jag jobb som karttekniker på dåvarande Värmlandsenergi som efter flera förvärv blev nuvarande Ellevio.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Alla möjligheter som kommit vid omorganisationer och förändringar som varit i samband med att vi blivit större. Det har varit utvecklande och alltid slutat i någonting bättre trots att det i stunden kan ha varit utmanande.  Jag tycker också att det är roligt och givande att lära känna nya kollegor från andra företagskulturer. Positiv feedback från kunder och kollegor gör mig också alltid glad.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
– Att få tiden att räcka till. Ett händelsestyrt arbete gör att när det sker en störning måste jag släppa allt för att bara fokusera på den.

Vad tycker du är viktigast för att du ska trivas på jobbet?
– Jag gillar ordning och reda och brinner för samarbete som jag anser är en framgångsfaktor. Det har hänt att jag har blivit kallad för strukturfacist. Men det tar jag som en komplimang.

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt yrke?
– Från kunder är det: Hur lång tid kommer strömavbrottet att ta?

Tycker du att du har utvecklats i din roll på Ellevio?
– Ja, absolut. Jag har under årens gång bytt roller åtskilliga gånger. Jag började som karttekniker, därefter när webben kom fick jag frågan att vara med att ta fram en extern och intern webb. Det var utvecklande och väldigt roliga år och jag pendlade till Stockholm i 10-års tid. Under Fortumtiden var jag ansvarig för delar av den externa webben i Sverige, Finland och Norge. 2009 började jag som driftinformatör på driftcentralen i Karlstad och sedan 1 oktober 2020 tillhör jag marknad. Jag har också fått spännande vidareutbildningar och jobbat med jämställdhetsfrågor.

Om du skulle rekommendera Ellevio som arbetsplats med bara tre ord?
– Trevliga kollegor, utvecklingsmöjligheter och ett framtidsjobb

Berätta vem Gunilla är privat?
– Jag bor i Karlstad i en nyrenoverad bostadsrätt, har två vuxna barn och tre barnbarn. När det inte är Corona sjunger jag i kör, umgås med vänner och reser en hel del. Jag gillar att plocka svamp, yinyoga, vinterbada och jag plöjer flera ljudböcker och poddar i veckan. Det sägs också att jag har en dold talang; Jag är en jäkel på att skala räkor snabbt.

Till sist. Om du var energiminister – vad skulle du göra då?
– Jag skulle prioritera klimatfrågan och jobba för större förståelse i samhället på hur alla kan bidra till en mer hållbar värld. Dessutom skulle jag införa subventioner så att alla som ville kunde ha råd att byta till en elbil.

Fakta

Namn: Gunilla Larsson
Ålder: 63 år
Yrke: Delprocesspecialist
Bor: Karlstad