Världens snabbaste elflygplan byggs i England

652
Accel, en flygfarkost med nollutsläpp och en topphastighet som överstiger 480 km/h. Foto: Rolls Royce.

I en hangar i London står Accel, ett elflygplan med nollutsläpp framtaget av Rolls-Royce. Men det är inte vilket plan som helst. Med en topphastighet på 480 km/h beräknas Accel att slå det gällande rekordet och bli världens snabbaste farkost på el.

Rolls-Royce har satt samman en grupp av sina främsta flygingenjörer, experter inom Formel E-racing* och batteriutvecklare. Resultatet av deras samarbete går att hitta på Gloucestershires flygplats, väster om London. I en av hangarerna står en flygfarkost med nollutsläpp och en topphastighet som överstiger 480 km/h. Enligt Rolls-Royce ska detta bli det snabbaste serietillverkade elflygplanet i världen och man räknar med att slå rekordet redan nästa år. Ett rekord som än så länge innehas av Siemens. År 2017 flög det helelektriska planet 330 LE i 340 km/h.

– Det här planet kommer att drivas av ett toppmodernt elsystem och det mest kraftfulla batteriet som någonsin byggts för flygning, säger Matheu Parr, projektledare för ACCEL i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Elflygspremiär i Sverige

Bygget av elflygplanet är en del i Rolls-Royce satsning på att påskynda elektrifieringen av flygindustrin. Initiativet heter Accel som står för Accelerating the Electrification of Flight. En satsning som bland annat får ekonomiskt stöd från den brittiska staten.

500 hästkrafter och avancerat kontrollsystem

Planets propeller drivs av tre kraftfulla elmotorer från brittiska Yasa. Tillsammans kommer dessa att ge Accel mer än 500 hästkrafter. Batteriet beräknas kunna ge planet en flygsträcka på 321 kilometer. Ett avancerat kontrollsystem mäter bland annat batteriets spänning, temperatur och drivlinans generella hälsotillstånd.

– Under året kommer vi att demonstrera planets förmåga i krävande testmiljöer innan vi siktar på att ta guld år 2020, avslutar Matheu Parr.

* Formel E är den högsta racingklassen som kör med eldrivna formelbilar.

Källa: Rolls-royce.com och Nyteknik.se
LÄS MER: Framtidens flygplan kommer att vara eldrivna