Världens största plug-in hybridfärja gör sin jungfrufärd

2417
M/S Color Hybrid har plats för 2 000 passagerare och 500 bilar. Eldriften gör att skeppet går närmast ljudlöst. Färjans batteri har en kraft på 5 MWh, vilket gör att fartyget kan köra i en timme i max 12 knop. Foto: Brick.

Färjan M/S Color Hybrid har skrivit fartygshistoria som världens största plug-in hybridfärja. Biljetterna till jungfrufärden från Sandefjord i Norge till Strömstad i Sverige tog slut på bara två dygn.

Enligt norska Sandefjord Blad var intresset enormt att följa med på elfärjans jungfrufärd och alla platser tog slut på bara två dygn.

– Detta blir världens största plug-in hybridskepp, något som har gett uppmärksamhet över hela världen, säger Color Lines koncernchef Helge Otto Mathisen, till Sandefjord Blad.

Dansgolv av glas

Färjan kommer att ha plats för 2 000 passagerare och 500 bilar. Den som gillar att shoppa kommer inte heller att bli besviken med en shoppingyta på 2 000 kvadratmeter. Förutom det kommer färjan ha flera restauranger, ett kasino och ett spektakulärt dansgolv i akterdelen gjort av glas där passagerarna kan se rakt ner i havet.

Läs också: Energisnåla Sea Bubbles – en bubblare inom eldrivet

Eldriften gör att skeppet går närmast ljudlöst ut från Sandefjord. Färjans batteri har en kraft på 5 MWh, vilket gör att fartyget kan köra i en timme i max 12 knop. Batteriet väger cirka 65 ton och ska kunna laddas upp på en timme i Sandefjords hamn, skriver Sandefjord Blad.

– Skeppet kommer att kunna gå ut från kajen och ut ur Sandefjordsfjorden både ljudlöst och utan utsläpp, säger Helge Otto Mathisen till den norska tidningen.

– Detta blir ett nytt kapitel i Color Lines historia, och vi sätter nu en global miljöstandard för nya skepp, avslutar han.

FAKTA
Color Hybrid
Max antal passagerare: 2 000
Max antal bilar: 500
Besättning: 100 personer
Mått: Längd 160 meter, bredd 27 meter
Batteri: Cirka 5 MWh, vilket ger möjlighet till 60 minuters manövrering i en hastighet upp till 12 knop.

Källa: Sandefjord Blad, Strömstads Tidning