Världens största vindkraftverk byggs i sommar

8383
Vindsnurran har en topphöjd på 260 meter och rotorblad som mäter hela 107 meter. GE har varit tvungna att bygga en ny fabrik på grund av rotorbladens storlek. Bilden visar GE's Haliade-X 12 MW prototyp. Foto: GE Renewable Energy

I sommar ska världens största vindkraftverk byggas i hamnen i Rotterdam. Anläggningens effekt är hela 12 MW och en turbin kan täcka energibehovet hos 16 000 europeiska hushåll. Bara rotorbladen är 107 meter – vilket är högre än Stockholms stadshus.

Världens kapacitetsmässigt största vindkraftverk installerades under våren 2018 utanför Skottlands östkust. Anläggningen har en installerad maxeffekt på 8,8 MW. Men inom en snar framtid övertar vindkraftverket Haliade-X 12 MW förstaplatsen. Kraftverket, som har en rekordeffekt på 12 MW, ska byggas i hamnen i nederländska Rotterdam.

Utvecklat för att stå i havet men byggs på land

Det är amerikanska GE Renewable Energy and holländska Future Wind som har undertecknat ett avtal och väljer att installera världens största vindkraftverk under sommaren 2019. Haliade-X är utvecklat för havsinstallation men byggs på land för att kunna fungera som en slags testbänk under fem år. Under denna period kommer GE Renewable Energy att samla in den data som behövs för att få ett certifikat – vilket är ett viktigt steg vid kommersialiseringen av vindkraftverket.

I vår kamp mot klimatförändringar behöver vi en massiv utbyggnad av vindkraftverk till havs. Vi är glada för att GE har valt hamnen i Rotterdam som testplats för Haliade-X 12 MW, vilket är det största vindkraftverket i världen och kan hjälpa oss att påskynda vår omvandling till ren energi, säger Alderman Bonte, ansvarig för Rotterdam Energy Transition, i ett uttalande.

Vindsnurran är en stor historia med en topphöjd på 260 meter och rotorblad som mäter hela 107 meter. Produktionen av dessa har varit problematisk och GE har varit tvungna att bygga en ny fabrik på grund av rotorbladens storlek.

När det kommer till kapacitet räknar man med att en turbin skulle kunna generera energi för att täcka behovet hos 16 000 europeiska hushåll.

Källa: GE Newsroom och Ny Teknik
Läs också:
Passagerarfartyget som drivs av vindkraft
Konstgjord vindkraftsö planeras i Nordsjön