Värmland bättre än snittet på återvinning av elprodukter

252
Svenskarna har blivit bättre på att lämna in audioprodukter som DVD-spelare, tv-boxar och radioapparater. Det gäller även små och medelstora hushållsprodukter som exempelvis kaffebryggare och hårfönar. Inlämnade av produkter i de här kategorierna har ökat procentuellt under flera år.

146 228 ton. Så mycket elskrot lämnade svenskarna in till återvinning under 2018. I Värmland är man till och med något bättre än rikssnittet. Värmlänningarna samlade in 4 065 ton totalt – vilket i vikt motsvarar cirka 270 bussar.

Nyligen presenterades statistik för insamlingen av elprodukter i landet under 2018. Bakom rapporten står El-kretsen, Sveriges största insamlingssystem för elektronik och batterier.

Siffrorna visar att svenskarna lämnade in 146 228 ton elektronik till återvinning under förra året. Det motsvarar 14,3 kilo per invånare. I Värmland samlade invånarna in 4 065 ton totalt, vilket är 14,44 kilo per person och därmed något högre än rikssnittet.

Läs också: Tips för en klimatsmart vardag

– Att antalet insamlade produkter ökar är väldigt glädjande. Framför allt är det en vinst för miljön då mycket elektronik innehåller metaller som är väldigt resurskrävande att utvinna från malm, säger El-kretsens vd Martin Seeger i ett pressmeddelande.

Bättre på audioprodukter

Enligt El-kretsens undersökning har svenskarna blivit bättre på att lämna in audioprodukter som DVD-spelare, tv-boxar och radioapparater. Det gäller även små och medelstora hushållsprodukter som exempelvis kaffebryggare och hårfönar. Inlämnade produkter i dessa kategorier har ökat procentuellt under flera år.

– En nyckel till att göra återvinningen av elprodukter ännu mer effektiv framåt är att tillverkarna börjar tänka på återvinningsprocessen redan i produktionsfasen och väljer material som är enkla att återvinna, säger Martin Seeger.

Källa: El-kretsen.se och nwt.se

Läs också: 10 knep att minska din energiproduktion