Vem vinner Delsbos elektriska tävling på spår i år?

2600
Eximus IV heter det fordon som vann den effektivaste körningen 2019 och konstruerades av Högskolan i Dalarna.
Eximus IV heter det fordon som vann den effektivaste körningen 2019 och konstruerades av Högskolan i Dalarna.

Den 17 oktober är det dags för Hälsinglands årliga studenttävling, Delsbo Electric. Tävlingen handlar om att konstruera ett elfordon som ska ta sig fram på räls, så energieffektivt som möjligt. Och inte nog med det planeras även ett världsrekord.

I Delsbo i Hälsingland finns en normalspårig järnväg som väntar på att testas för framtidens energieffektiva transporter. Det är den ideella järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner som för tionde året i rad ordnar tävlingen Delsbo Electric för Sveriges teknikintresserade studenter. Tävlingsreglerna är enkla. Deltagarna ska bygga och framföra ett bemannat spårgående batteridrivet fordon på en sträcka på drygt tre kilometer. Det lag som förbrukat minst energi vinner tävlingen.

Mot en hållbar värld

Tävlingen är öppen för alla som studerar på universitet eller högskola och syftet är att inspirera projekt som bidrar till en hållbar värld.

Eximus IV heter det fordon som vann den effektivaste körningen 2019 och konstruerades av Högskolan i Dalarna.

För att ett nytt rekord ska kunna godkännas får det inte ha varit mer än 2,0 m/s i medelvind vid tiden för körningen. De lag som av tävlingsledningen bedöms ha möjlighet att slå världsrekord erbjuds att köra igen. Rekordkörningen görs i båda färdriktningarna på tävlingsbanan så att vindens påverkan elimineras.

LÄS ÄVEN: Elbilen som körde runt på Stockholms gator år 1900 

Stimulera innovations- och kunskapsutbyte

De som deltar i tävlingen kan vinna två priser. Ett pris går till det lag som lyckats med utmaningen att köra så energisnålt som möjligt, de vinner 10 000 kronor. Det andra priset, HKK innovation Award, går till det fordon som är mest innovativt och delas ut av HKK, Hudiksvalls Hydraulikkluster. Det priset innefattar ett besök i några dagar på HHK. Syftet är att skapa kontakter och möten som ytterligare stimulerar innovations- och kunskapsutbyte mellan universitet, studenter och industrin. Juryn för de båda priserna består av teknologi- och innovationsexperter från HHK.

LÄS ÄVEN: Klimatsmarta elbilen – kupéfilter av mossa och solpaneler

På grund av situationen med Covid19 kommer hela eventet i år även att sändas digitalt. För mer information se här.