”Vi har stora tillgångar i Sverige som vi ska vårda”

411
Patrik Forsberg

Utvecklande, fritt och trevliga kollegor – så beskriver han sin arbetsplats. Förutom det har han i sin yrkesroll upptäckt platser i sitt närområde han inte visste fanns. Möt Månadens medarbetare Patrik Forsberg, projektledaren som en gång drömde om att bli rockstjärna. 

Hej Patrik, berätta om din roll på Ellevio? Vad är dina arbetsuppgifter?
– Jag jobbar som projektledare för lokalnät i Gävleborg. Det innebär att jag driver både investerings- och anslutningsprojekt, beställer, följer upp och ser till att projektet tar sig i mål. Jag ingår även i ett team  som består av personer från olika delar inom organisationen. Där stöter och blöter vi olika frågeställningar och förbättrar våra processer bygga Ellevios lokala elnät.

Hur hamnade du på Ellevio?
– Jag arbetade i elkraftsbranschen i många år, bland annat som konsult med beredning, projektering och projektledning. Att jag hamnade på Ellevio var mest en slump. Jag kom i kontakt med en chef på dåvarande Fortum Distribution (nuvarande Ellevio) som undrade om jag kunde hjälpa till som projektledare på konsultbasis. Jag trivdes väldigt bra och blev anställd som projektledare 2014.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är blandningen av arbetsuppgifter och utmaningar som jag ställs inför dagligen. Jag gillar kontakten med människor och friheten att själv kunna planera mina dagar. En annan bonus är att jag får uppleva platser i närområdet som jag inte visste fanns. Till exempel är vi just nu i startgroparna av ett större anslutningsprojekt med ett antal sommarstugor i skärgården som ska få el året runt. Området är otroligt mysigt och tidigare okänt för mig.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
– Att få tiden att räcka till. Det dyker dagligen upp saker som jag får hitta lösningar på.

Hur ser du på Ellevio?
– Som en ”utmanare” i branschen. Vi är ett ungt företag jämfört med våra branschkollegor. Att Ellevio vill växa, bland annat genom förvärv, tycker jag också är roligt och spännande.

Vad är viktigast för att du ska trivas på jobbet?
– Bra kollegor, stöttande chefer och att få vara kreativ. Balansen mellan jobbet och fritiden måste finnas. Det är jätteviktigt!

Hur har du hållit den sociala kontakten med kollegorna nu under pandemin?
– I vår grupp är vi utspridda över ett stort geografiskt område, så vi är redan vana vid mail, telefon och skype. Snacket vid kaffeautomaten blir istället ett mobilsamtal med en kaffe i handen.

Tycker du att du har utvecklats i din roll på Ellevio?
– Absolut! Dels i min projektledarroll dels att jag sedan några år tillbaka fått vara med i processteamet för utbyggnad av elnätet.

Berätta vem Patrik är privat?
– Jag är 47 år, gift med Åsa och vi har tre barn mellan 11 och 16 år. Jag bor med familjen i en villa strax utanför Söderhamn. På fritiden spelar jag padel men mest går tiden åt till barnens aktiviteter. En gång i tiden lirade jag trummor och var med i ett coverband. Jag drömde om att bli rockstjärna men det hände aldrig.

– Förra året köpte vi en stuga ute på en ö i skärgården, en dröm som vi har haft länge. Stugan är ”off-grid”, vilket betyder att den inte är ansluten till elnätet. Det låter vansinnigt med tanke på det jobb jag har men vi har solceller, batterier, gasol och ett eget elverk.

Om du var energiminister – vad skulle du göra då?
– Jag skulle fokusera mer på att skapa en hållbar och lokal elförsörjning. Vi har stora tillgångar i Sverige som vi ska vårda. Jag skulle även främja lokal mikroproduktion, så som solceller och vindsnurror på privata bostäder i större utsträckning.

Till sist. Beskriv Ellevio som arbetsplats med tre ord?
– Utvecklande, fritt, trevliga kollegor.

Fakta:

Namn: Patrik Forsberg

Ålder: 47

Yrke: Projektledare

Bor: Söderhamn, Hälsingland

 

LÄS ÄVEN:

Månadens medarbetare Rebecca Åquist

Månadens medarbetare Eva Malmgren

Månadens medarbetare Johan Bäckström