Digital närvaro och tät kontakt – så får David distansjobbet att flyta
I rollen som senior kraftsystemanalytiker jobbar David Tegehall på distans från Lerum och på kontoret i Kungsbacka, medan resten av teamet finns i Karlstad och Stockholm. Det fungerar bra med hjälp av digitala verktyg, regelbundna fysiska träffar och en arbetskultur där tillit är en grundpelare.

David Tegehall har sedan 2014 jobbat som kraftsystemanalytiker på Ellevio, först som konsult och sedan tre år tillbaka som anställd. I dag jobbar han som senior kraftsystemanalytiker på avdelningen AMO – Network Development, med ansvar för nätberäkningar och kapacitetsfrågor i Dalarna och Hälsingland.
– Det kan till exempel handla om att utreda om det finns kapacitet för att ansluta en vätgasfabrik, eller hur vi ska förbättra nätstrukturen och kapaciteten i Hälsingland när Svenska kraftnät ersätter alla befintliga stamstationer. Det är tekniskt avancerade frågor som kräver mycket koncentration men också nära dialog med kollegor, säger David.
Teams håller ihop vardagen
David är placerad i Kungsbacka, men hans närmaste kollegor och chef sitter i Karlstad och Stockholm. Själv bor han i Lerum, och reser till Karlstad ungefär var sjätte vecka för att träffa teamet. Däremellan är det plattformen Teams som håller ihop arbetsdagarna.
– Jag tror aldrig att det hade fungerat så här bra utan Teams. Det är inte bara verktyget i sig, utan också kulturen vi har byggt upp kring det. Jag har alltid kameran på i möten och ofta tar det några minuter innan mötet börjar så att det blir utrymme för småprat. Det gör mycket för att behålla det sociala, även digitalt.
David har jobbat på Ellevio i över tio år och det har under den tiden blivit många Karlstadsresor, vilket gör att han känner många i organisationen. Men han lyfter samtidigt chefens roll i att skapa en fungerande distansarbetsmiljö.
– Min chef är ett jättebra bollplank, och visar att hon litar på att jag gör mitt jobb. Det är en avgörande faktor. Och även om de flesta möten sker digitalt är det viktigt att vi ses ibland – för att umgås socialt, inte bara för att arbeta.
Incheckningar och Learning Lunches
En annan viktig komponent i det sociala är måndagsincheckningen. Det är ett stående inslag varje vecka där teamet samlas i 40 minuter och pratar om både helgen som varit och jobbveckan som kommer. Tillsammans med initiativ som Learning Lunches och fysiska teamträffar skapas en känsla av sammanhang även för den som sitter långt bort.
– Jag tycker att vi har hittat ett riktigt bra sätt att jobba på. Det är tillåtande, tillitsfullt och gör att jag kan vara effektiv samtidigt som jag har balans i livet, även som den som sitter längst bort.
Balansen är viktig för David, som har två barn i förskoleålder och en partner som jobbar heltid på plats på sitt kontor. Tack vare flexibla arbetstider och möjligheten att jobba hemifrån får han ihop dagarna, även sett till familjens behov.
– När jag reser till Karlstad jobbar jag ofta långa dagar, men då kan jag kompensera genom att hämta barnen lite tidigare andra dagar. Det är ett pussel, men ett pussel som går ihop just för att det finns en öppenhet och flexibilitet.
FAKTA
- Namn: David Tegehall
- Ålder: 38
- Utbildning: Electric Power Engineering på Chalmers
- Nuvarande roll på Ellevio: Senior kraftsystemanalytiker
- Fritid: Odla och vara i trädgården med familjen
- Bor: Lerum
- Bäst med att jobba på Ellevio: Öppenheten och komplexiteten i arbetsuppgifterna
Information från: Ellevio,
sidan uppdaterad 13 maj 2025